Skip to content

Akvaponija - Kako funkcioniše sistem?

Akvaponija predstavlja jedan sistem za istovremeni uzgoj riba i biljaka. Tačnije, akvaponija predstavlja spoj hidroponije (uzgoj biljaka u vodi bogatoj nutrijentima) i akvakulture (uzgoj ribe). 

Postoji podela akvaponičnih sistema na tri glavna tipa. Prvi tip se naziva „Media bed“, drugi je „DWC“ (Deep Water Culture), a treći „NFT“ (Nutrient Film Technique). U narednom tekstu ćemo se osvrnuti na dizajn media bed sistema.

Media bed akvaponični sistem

Media bed sistem koji ćemo vam predstaviti naziva se „flood and drain”. Radi se o sistemu u kojem je uzgojna površina ispunjena medijumom, a navodnjavanje se vrši „poplava-suša” efektom. Za ovaj sistem potrebni su: bazen, mehanički filter, uzgojna površina ispunjena medijumom, sifon, rezervoar za prečišćenu vodu, pumpa za vodu, cevi koje spajaju pomenute delove i nešto što će dati stabilnost sistemu.

Dizajn media bed akvaponičnog sistema

Kako funkcioniše?

U bazen sa ribama se ubacuje riblja hrana koja biva pojedena od strane riba. Ribe u vodu oslobađaju amonijak i feces.

Voda sa amonijakom, fecesom i nepojedenom ribljom hranom odlazi do jednostavnog mehaničkog filtera. Uloga ovog filtera je da na neki način procedi vodu, odnosno da spreči prelazak krupnijih delova hrane u uzgojnu površinu. Zahvaljujući mehaničkom filteru, sprečava se zapušavanje cevi, nakupljanje nečistoća i formiranje anaerobnih zona.

Čim prođe kroz mehanički filter, voda ulazi u zonu za uzgoj biljaka koja je ispunjena poroznim (naboran, sa rupicama) medijumom. Uloga medijuma je u tome da drži biljke i u isto vreme spreči prodor svetlosti do vode (sprečava pojavu mikroalgi), ali takođe predstavlja biofilter u kojem se formiraju bakterijske kolonije koje konvertuju amonijak u nitrate.

Nitrati i mala količina amonijaka potom bivaju usvojeni od strane korenja. U zoni korenja javljaju se i heterotrofne bakterije koje razlažu ostatak organske materije, dajući potrebne minerale biljkama.

Iz zone sa biljakama prečišćena voda, gravitacijom, otiče kroz sifon u rezervoar za vodu. Rezervoar se postavlja na najmanju visinu, a njegova uloga, iako ne mora da bude izgrađen, se ogleda u tome da održava stabilan nivo vode u bazenu sa ribama. S obzirom na to da na ovom delu više gravitacija ne deluje, javlja se potreba za pumpom koja će da šalje prečišćenu vodu u bazen sa ribama. Tako voda završava jedan potpun krug prečišćavanja.

Otkrijte sve o gajenju biljaka u vodi. Klikom na sliku poručite neki od proizvoda!

Upotreba

Media bed sistem je najjednostavniji i najlakši za rukovanje, a kao takav je odličan za početnike. U odnosu na druge akvaponične sisteme, isparavanje vode je intenzivnije zbog velike površine izložene sunčevoj svetlosti, a medijum može da bude veoma težak. U media bed sistemu mogu da se uzgajaju različite vrste biljaka u isto vreme, a to je veoma pogodno za uzgoj biljaka za konzumaciju od strane vaše porodice. Veći sistemi, najčešće, nisu isplativi.

DUTCH BUCKET SISTEM

„Dutch bucket” je jednostavan akvaponični sistem koji funkcioniše na sličan način kao i flood and drain sistem. Služi prvenstveno za uzgoj većih biljaka (npr. patuljasto voće) ili biljaka koje se savijaju pri rastu. Čest je uzgoj paradajza, patlidžana, pasulja i paprika u ovom sistemu. 

Sistem se sastoji iz ribljeg bazena, mehaničkog filtera, niza kanti ispunjenih medijumom, i cevi pomoću kojih su povezani pomenuti delovi. Najčešće se postavlja samo jedna biljka po kanti. Konstantni dotok nutrijenata omogućava rast u manjem prostoru nego što bi to inače bio slučaj u prirodi. Sličan sistem se koristi za hidroponični uzgoj biljaka.

Dizajn Dutch bucket akvaponičnog sistema

Kako funkcioniše?

Iz bazena se pumpa voda sa amonijakom do mehaničkog filtera u kojem se uklanjaju krupnije organske materije. Iz mehaničkog filtera se voda šalje u niz kanti ispunjenih medijumom (šljunak, hidroton…), gde se uz pomoć bakterija amonijak razgrađuje do nitrata. U kantama su biljke koje će da usvoje nitrate, a ostatak vode se direktno (bez sifona) vraća u bazen, završavajući krug. Voda teče kontinuarno i nema potrebe za sifonom, a neophodno je da se voda konstantno sliva niz korenje.

1 thought on “Akvaponija – Kako funkcioniše sistem?”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »