Skip to content

COB: Eko kuća od zemlje

Zamislite da vam je za gradnju kuće potreban samo plac, odnosno da nema potrebe za cementom, blokovima, crepom i drugim materijalima koji se koriste u savremenoj gradnji. Zatim, zamislite da biste za takvu kućicu uložili do 180 eura. Da li mislite da je tako nešto moguće?

Cob eko kuća za samo 180 eura

Izgradnja COB eko kuća

“Cob” je prirodni materijal koji se najčešće uzima sa samog mesta gradnje kuće. Ovaj materijal nastaje mešanjem: peska, zemlje (sa određenim sadržajem gline), slame i vode, najčešće u odnosu 3:1:1 (pesak:glina:slama).

Temelji mogu da budu klasični (betonski) ili tradicionalni (mešavina peska, krupnog kamenja i cob materijala). Ispostavilo se da su cob temelji dosta izdržljiviji i efikasniji.

Zidovi se mogu izvajati u svakom željenom obliku, jer sam materijal podseća na vlažnu glinu. Prvo se gradi zid visine 30 cm koji se, zatim, buši da bi se što pre osušio. Nakon sušenja, na suvi sloj se dodaje novi (vlažni), a na kraju se odradi poliranje vlažnom spužvicom.

U samu konstrukciju, mogu se dodavati drvo, armatura, staklene flaše (za unikatan izgled), usitnjena plastika (vid reciklaže), i slično. U toku gradnje, najčešće se dodaje metalna zaštita (okvir) za struju i vodu. Za vrata i prozore koriste se drveni okviri.

Staklene flaše u konstrukciji COB eko kuća

Krov se postavlja, na bazi od cob-a, u vidu drvenih greda ili metalnih šipki. Na kraju, zidovi sa obe strane mogu da se oboje prirodnim bojama. Zidovi normalno “dišu” i odlična su toplotna izolacija, a takođe predstavljaju dobru zaštitu od insekata i vatre.

Dodatna primena cob materijala

Isti materijal može da se koristi i za izgradnju kada, polica, stepenica i dimnjaka. Ovi elementi se, najčešće, jednostavno samo ugrade u kuću. Takođe, ovaj materijal je pogodan i za gradnju ograda (pozide), bunara, pećnica, skulptura, i sl.

Dodatna primena cob materijala

Rasprostranjenost COB eko kuća

Ovakve kuće su građene širom sveta, a postoje podaci da je jedna ovakva kućica preživela 10.000 godina.

Rasprostranjenost cob eko-kuća

Prednosti COB eko kuća

Izuzetno su dugotrajne. Brzo i jednostavno se grade. Zahvaljujući ovim osobinama, ali i ekološkim karakteristikama, postaju sve popularnije. Otporne su na vatru, insekte, zemljotrese i dobro održavaju toplotu.

Ekološki aspekt se ogleda u tome što su građene od prirodnih materijala, odnosno imaju mali uticaj na životnu sredinu, a imaju pozitivan uticaj po zdravlje čoveka. Takođe, mogu da se koriste i materijali koji se teško recikliraju, bez obzira da li se radi o staklenim flašama koje bi uticale na izgled ili bi se materijali seckali i unosili u konstrukciju zidova (vid reciklaže).

P.S. Klikom na slike otvoriće vam se link za više informacija.

Ukoliko Vas dodatno interesuje ova tema, možemo da Vam pošaljemo priručnik, o gradnji COB kuća, na engleskom jeziku. Sve što je potrebno jeste da nam pošaljete e-mail na e-mail adresu koja se nalazi u donjem delu sajta.

1 thought on “COB: Eko kuća od zemlje”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »