Skip to content

Eko kuća od zbijene zemlje

Eko kuće su, u većini slučajeva, kuće građene od prirodnih materijala nađenih na samom mestu izgradnje. Za izgradnju se najčešće koriste: zemlja, glina, pesak, šljunak, kamen, drvo, konoplja, slama, itd. Ovi materijali se uzimaju sa mesta gradnje kuće, pa se troškovi izgradnje mogu drastično smanjiti (i preko 40%).

Ispostavilo se da ovakve kuće mogu dovesti do poboljšanja zdravstvenog stanja, kao i do izlečenja određenih bolesti (npr. astma). Ovakvi materijali predstavljaju odličnu termalnu izolaciju, a imaju najmanji uticaj na životnu sredinu.

Pripremili smo za Vas: priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

RAMMED EARTH EKO KUĆA

Eko kuće od kompresovane zemlje, odnosno „Rammed earth“ kuće, su kuće građene od prirodnih materijala. Za izgradnju ovih kuća prvo je neophodno da se pronađe odovarajuća vrsta zemlje. Naime, potrebna je zemlja koja u svom sastavu poseduje oko 25% gline.

KAKO PROVERITI PROCENAT GLINE U ZEMLJI?

eko kuća od zbijene zemlje
Zidovi kuća od kompresovane zemlje. Izvor: EcoFriend

Sa mesta izgranje (ili sa mesta odakle se nabavlja zemlja za gradnju) uzima se uzorak zemlje. Uzorak se stavlja u teglu i meša sa vodom (odnos 1:1). Neophodno je dobro promešati uzorak. Nakon toga, tegla se ostavlja dva do tri dana da miruje. U ovom periodu doći će do taloženja materijala u tagli. Na dnu tegle će u vidu slojeva prvo da se istaloži šljunak, zatim pesak, a na kraju glina. Ako u zemlji nema oko 25% gline, onda je potrebano da se ona doda.

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA GRADNJU EKO KUĆA?

Kada smo pronašli osnovni materijal, odnosno zemlju sa 25% gline u svom sastavu, vreme je da se nabave i ostali materijali. Pesak i cement su ostali materijali koji su neophodni za gradnju ovih kuća. Takođe, privremeno su potrebne drvene daske koje će poslužiti kao drveni okvir unutar kojeg će se nabijati zemlja.

KAKO NAPRAVITI MASU ZA IZGRADNJU EKO KUĆA OD ZBIJENE ZEMLJE?

Zemlja sa oko 25% gline meša se sa peskom i cementom u odnosu 7:2:1. Kada mešanjem ovih sastojaka sa vodom uspemo da napravimo grudvu, materijal je spreman za upotrebu. Pre upotrebe materijala neophodno je da napravimo drveni okvir koji će poslužiti za pravljenje zida.

KAKO FUNKCIONIŠE GRADNJA EKO KUĆA OD ZBIJENE ZEMLJE?

Dakle, u drveni okvir se dodaje pripremljeni materijal. Nakon dodatih svakih 20-30cm materijala potrebno je da se zemlja što bolje kompresuje (nabije) uz pomoć namenskog alata ili mašina. Za nabijanje zemlje najčešće se koriste drveni štapovi sa proširenjem na dnu. Nakon što ste maksimalno kompresovali prvi sloj, možete da krenete na sledeći. I tako sve redom dok ne dođete do vrha okvira, odnosno do kraja zida.

eko kuća od kompresovane zemlje
Proces gradnje kuće od kompresovane zemlje. Izvor: GreenSpec

Pre skidanja okvira potrebno je da se zid dobro osuši. Nakon skidanja okvira ostaje prelep zid sa jasno izraženim slojevima. Isti okvir može da posluži za pravljenje svakog sledeće zida, a zidovi se spajaju u jednu celinu.

 

KOJE SU PREDNOSTI EKO KUĆA OD ZBIJENE ZEMLJE?

  • Koristi do 90% manje cementa u odnosu na savremene građevine
  • Jednostavne su za izgradnju
  • Odlična termalna izolacija
  • Odlična zvučna izolacija
  • Jaki i stabilni zidovi
  • Otpornost na vatru i termite
  • Dodavanjem armature postaju izuzetno otporne na zemljotrese i oluje

Isti materijal može da se korsiti za gradnju: ograda, pomoćnih objekata, podova i slično.

RAZLIČITE METODE GRADNJE SA ZEMLJOM

Video prikaz različitih metoda gradnje pomoću zemlje. Izvor: The Nito Project

PREPORUKA

Ukoliko vas interesuje gradnja kuća prirodnim materijalima, preporučujemo vam niz članaka koje možete da otvorite klikom OVDE. Potrudili smo se da opišemo većinu postojećih načina gradnje eko kuća. Ove eko kuće su ili građene prirodnim materijalima ili imaju osobine samoodrživosti.

Zanimljiv video prikaz testiranja zemljišta i pravljenje miksa za gradnju možete da pogledate OVDE. Izvor: Handeeman

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *