Skip to content

Eko kuća od kompresovane zemlje

Eko kuće su, u većini slučajeva, kuće građene od prirodnih materijala nađenih na samom mestu izgradnje. Za izgradnju se najčešće koriste: zemlja, glina, pesak, šljunak, kamen, drvo, konoplja, slama i slično. Ovi materijali se uzimaju sa mesta gradnje kuće, pa se troškovi izgradnje mogu drastično smanjiti (i preko 40%). Ispostavilo se da ovakve kuće mogu dovesti do poboljšanja zdravstvenog stanja, kao i do izlečenja određenih bolesti (npr. astma). Ovakvi materijali predstavljaju odličnu termalnu izolaciju, a imaju najmanji uticaj na životnu sredinu.

Zidovi kuća od kompresovane zemlje

Eko kuće od kompresovane zemlje, odnosno „Rammed earth“ kuće, spadaju upravo u kuće građene od prirodnih materijala. Za izgradnju ovih kuća prvo je neophodno da se pronađe odovarajuća vrsta zemlje. Naime, potrebna je zemlja koja u svom sastavu poseduje oko 25% gline.

Kako proveriti procenat gline u zemlji?

Sa mesta izgranje (ili sa mesta odakle se nabavlja zemlja za gradnju) uzima se uzorak zemlje. Uzorak se stavlja u teglu i meša sa vodom (odnos 1:1). Neophodno je dobro promešati uzorak. Nakon toga, tegla se ostavlja dva do tri dana da miruje. U ovom periodu doći će do taloženja materijala u tagli. Na dnu tegle će u vidu slojeva prvo da se istaloži šljunak, zatim pesak, a na kraju glina. Ako u zemlji nema oko 25% gline, onda je potrebano da se ona doda.

Šta je potrebno osim zemlje?

Kada smo pronašli osnovni materijal, odnosno zemlju sa 25% gline u svom sastavu, vreme je da se nabave i ostali materijali. Pesak i cement su ostali materijali koji su neophodni za gradnju ovih kuća. Takođe, privremeno su potrebne drvene daske koje će poslužiti kao drveni okvir unutar kojeg će se nabijati zemlja.

Kako se dobija masa za izgradnju „rammed earth“ eko kuća?

Zemlja sa oko 25% gline meša se sa peskom i cementom u odnosu 7:2:1. Kada mešanjem ovih sastojaka sa vodom uspemo da napravimo grudvu, materijal je spreman za upotrebu. Pre upotrebe materijala neophodno je da napravimo drveni okvir koji će poslužiti za pravljenje zida.

Više možete da vidite na videu:

 

Kako funkcioniše gradnja ovih kuća?

Dakle, u drveni okvir se dodaje pripremljeni materijal. Nakon dodatih svakih 20-30cm materijala potrebno je da se zemlja što bolje kompresuje (nabije) uz pomoć namenskog alata ili mašina. Za nabijanje zemlje najčešće se koriste drveni štapovi sa proširenjem na dnu. Nakon što ste maksimalno kompresovali prvi sloj, možete da krenete na sledeći. I tako sve redom dok ne dođete do vrha okvira, odnosno do kraja zida.

Proces gradnje kuće od kompresovane zemlje

Pre skidanja okvira potrebno je da se zid dobro osuši. Nakon skidanja okvira ostaje prelep zid sa jasno izraženim slojevima. Isti okvir može da posluži za pravljenje svakog sledeće zida, a zidovi se spajaju u jednu celinu.

 

Koje su prednosti Rammed earth eko kuća?

  • Koristi do 90% manje cementa u odnosu na savremene građevine
  • Jednostavne su za izgradnju
  • Odlična termalna izolacija
  • Odlična zvučna izolacija
  • Jaki i stabilni zidovi
  • Otpornost na vatru i termite
  • Dodavanjem armature postaju izuzetno otporne na zemljotrese i oluje

Isti materijal može da se korsiti za gradnju: ograda, pomoćnih objekata, podova i slično.

Bonus video – Različite metode gradnje zemljom:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »