Skip to content

Kako napraviti terarijum za sukulente - kaktuse?

Terarijum predstavlja kopiju životne sredine, najčešće neke biljke ili životinje ili više različitih srodnih vrsta organizama. U skladu sa tim, možemo ih podeliti na biljne i životinjske. To ne znači da će u njima biti isključivo biljke ili životinje, nego se fokus uglavnom zadržava na jednoj od ove dve grupe organizama.

Terarijum nastaje kopiranjem uslova iz sredine onog organizma koji želimo da gajimo. Dakle, radi se o ograđenom prostoru uređenom elementima iz prirodne sredine (zemlja, kamenje, grančice, itd.) za držanje biljaka ili životinja (zmije, gušteri, paukovi, itd.).

TERARIJUM ZA SUKULENTE

Biljni terarijumi su baštice u staklenoj posudi i služe najčešće kao ukras. Možemo ih podeliti na otvorene i zatvorene. Uključivanjem dekoracije i kombinovanjem različitih organizama stvaramo neki vid ekološke umetnosti. Ovo delo će da krasi određenu prostoriju i da je obogaćuje kiseonikom. Takođe, predstavljaju odličan način za demonstraciju ekosistema u kojem određeni organizam živi (ekologija vrste).

Iako nisu biljke koje su karakteristične za naše prirodne uslove, kaktuse i druge sukulente često srećemo u mnogim domovima. Ove biljke su prilagođene na život u sušnim uslovima, a njihov terarujum treba da bude replika upravo tih sušnih uslova.

Video prikaz. Izvor: ehow

Potrebne komponente

  • Različite vrste kaktusa i/ili drugih sukulenti
  • Šljunak i sitno kamenje (može i ukrasno kamenje ili glinene kuglice)
  • Čista staklena posuda
  • Zemlja za kaktuse
  • Pesak
  • Dekorativni elementi (opciono): ukrasi, kamenje, suve grančice, itd.
  • Aktivni ugalj (opciono) – nije neophodan u otvorenim terarijumima

Koji sukulenti se najčešće koriste?

Opuntia rufida

Echinopsis subdenudata

Mammilaria sp.

Echinopsis chamaecereus

Aloe vera

 Čuvarkuća

Haworthia attenuata

Kalanchoe thyrsiflora

Sedum morganianum

Faucaria tigrina

Kako napraviti terarijum za kaktuse?

Uzmite čistu staklenu posudu sa otvorom pri vrhu. Poželjno je da bude što neobičnija i lepša, ali može da se koristi tegla ili mali okrugli akvarijum. Kaktusi vole suv vazduh, zbog toga ne stavljajte poklopac preko posude. Zatvoreni terarijumi nisu dobro rešenje za kaktuse.

kako napravitit terarijum za sukulente kaktuse
Izvor: Image by ban933hao from Pixabay

Prvo se dodaje šljunak, odnosno krupnije kamenje, u sloju od 2 do 5 cm debljine. Uloga ovog sloja ogleda se u adekvatnoj drenaži vode.

Drugi sloj čini zemlja za kaktuse. Zemlja se dodaje u sloju od 5 do 8 cm debljine. Zemlja za kaktuse ima ključnu ulogu za rast kaktusa. U zemljištu, gde je zadržavanje vode visoko, kaktusi mogu istrunuti i na kraju uginuti.

SADNJA

Kašikom napravite rupe na mestima gde želite da postavite izabrane biljke. Kada postavite sukulente na njihovo mesto, onda nežno prekrijte zemljom korenje i lagano utabajte.

Poželjno bi bilo da posadite više različitih vrsta sukulenti različite veličine. Pokušajte da aranžirate ove biljke po svom ukusu, ali estetski prijatnije.

Nakon dodavanja biljaka, sledi tanak sloj od sitnijeg kamenja i peska. Možete da dodate ukrase, suve grančice ili da formirate putiće da bi prizor bio što autentičniji i lepši.

ODRŽAVANJE

Terarijum za kaktuse postavite na direktnu sunčevu svetlost ili pod veštačko osvetljenje (npr. led sijalicu za uzgoj biljaka). Oni to apsolutno vole. Nemojte ih često zalivati! Zalivajte ih samo dva puta mesečno.

Bavimo se izučavanjem praktične primene ekologije i srodnih prirodnih nauka. Kao rezultat toga napravili smo nekoliko ekoloških proizvoda. Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

PREPORUKE

Pripremili smo i članak o tome kako da napravite klasičan biljni terarijum. Ovaj članak je nešto detaljniji, jer poseduje informacije o pravljenju otvorenih i zatvorenih terarijuma. Članak možete da otvorite klikom OVDE.

Članke slične tematike možete da otvorite klikom OVDE. Sve članke koje smo ikad napisali možete da prelistate u Blog stranici koju možete da otvorite OVDE. Izvor naslovne slike: Image by ban933hao from Pixabay. Slike zanimljivih terarijuma možete da pogledate klikom OVDE ili OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *