Skip to content

Kako prečistiti i sakupiti kišnicu?

Prečišćavanje kišnice za dobijanje vode za piće je posebno korisno u mestima gde nema gradskog vodovoda, kada je česmuša lošijeg kvaliteta ili kada planiramo da postanemo nezavisni u pogledu snabdevanja pijaćom vodom. Takođe, kišnica može da se koristi u različite svrhe, čime se smanjuje potrošnja čiste pijaće vode.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Koji su glavni izvori vode za piće?

Podzemne vode su glavni izvor vode za piće, zato što su to vode koje se same prečišćavaju prirodnim procesima pa je njihova dodatna obrada (ukoliko je potrebna) dosta lakša. Rečne i jezerske vode zbog velike količine fekalnog i drugih vrsta zagađenja se retko upotrebljavaju pri tretmanu vode za piće. Najčešće se koriste izvorski delovi rečnog toka, zbog toga što se radi o čistijoj vodi. Kišnica je bolji izbor za dobijanje vode za piće u odnosu na rečne i jezerske vode, naročito u mestima gde ne postoje veliki zagađivači vazduha.

Od čega se sastoji kišnica?

Kišnica nije potpuno čista voda. Ona iz vazduha spira materije (štetne ili manje štetne) koje se nalaze u vazduhu i vraća ih na površinu zemlje gde se dodatno prlja. Neke od tih materija će da zadrži, kao što je slučaj sa ugljen-dioksidom sa kojim gradi ugljenu kiselinu koja kišnici daje kiselu (<6) pH vrednost. Takođe, kišnica apsorbuje različite gasove, aerosoli i prašinu. Kvalitet kišnice je daleko lošiji u industrijskim i urbanim zonama u odnosu na predele sa gušćim biljnim pokrivačem.

Kada se kišnica može direktno upotrebljavati?

U zavisnoti od kvaliteta vazduha zavisi za koju namenu kišnica može da se koristi. Kišnica se direktno može skladištiti i po potrebi koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina, hidroponičnih i akvaponičnih sistema, kao i za tuširanje, kuvanje, pranje sudova, ulica, automobila, toaleta, čišćenje na farmama, u ribnjacima i fontanama, itd. Na mestima gde je  bolji kavlitet vazduha, kišnica bi se mogla korititi i za piće nakon provere kvaliteta.

Kako prečistiti kišnicu?

Prvi deo u prečišćavanju kišnice čini kolektor. Uloga kolektora ogleda se u prikupljanju i usmeravanju kišnice. Najidealnije rešenje predstavlja iskorišćavanje krova kuće zbog velike površine. Statistički posmatrano, na krov od 50ak kvadrata godišnje padne oko 30.000 litara kišnice. Idealno bi bilo kada bi se oluci sa obe strane kuće povezali u jednu cev koja usmerava vodu ka rezervoaru. Treba voditi računa o toksičnosti materijala od kojeg je izgrađen kolektor. U slučaju krovova poželjno je da se radi o crepu ili limu.

Kako sakupiti i prečistiti kišnicu
Prikaz sistema za prečišćavanje kišnice. Izvor: Explayin Media Works

Mehanički filter

Na samom mestu spajanja oluka postavlja se mehanički filter. Kao mehanički filter može da posluže komercijalni filteri od nerđajućeg čelika (npr. vortex filteri) ili parče mrežice od komarnika. Uloga ovog filtera ogleda se u uklanjanju većih materija, poput lišća, mrtvih ili živih insekata i svih drugih čvrstih i krupnijih materijala.

Taložnik

Na dnu kolektorske cevi postavlja se cev koja je zatvorena slavinom ili čepom. Ova cev služi za taloženje tečnih nečistoća, poput blata i sprane prašine. Nakon svake kiše, ovaj čep se skida ili se slavina otvara da bi se ispraznio taložnik.

Peščani filter

Na sredini kolektorske cevi postavlja se cev koja usmerava delimično pročišćenu vodu ka peščanom filteru. Na početku ove cevi može da se postavi još jedna mrežica, ali nije obavezno.

Peščani filter služi kao sito koje će ukloniti gotovo sve prljavštine iz vode, uključujući teške metale, blato, prašinu, štetne mikroorganizme, itd. Ovaj filter se sastoji najčešće iz 3 ključna sloja (najmanje 8cm debljine): pesak, aktivni ugalj i šljunak.

Sve komponente moraju da budu dobro isprane od prašine i drugih nečistoća pre upotrebe. Između svakog od ovih slojeva bilo bi poželjno da se postavi mrežica koja će sprečiti mešanje slojeva ili njihov prolazak do rezervoara. Za izradu peščanog filtera može da posluži plastična kanta sa poklopcem ili bure.

Kako sakupiti i prečistiti kisnicu
Peščani filter

PRINCIP RADA

Poželjno bi bilo kada bi se u pesak dodalo malo zeolita (po mogućnosti bakarnog). Pesak će ukloniti većinu organskih materija. Zeoliti hemijski vežu teške metale i još neke toksine za svoju površinu i na taj način ih izdvajaju iz vode. Aktivni ugalj će ukloniti boje, mirise, amonijak i 99% hemijskih primesa iz vode. Poželjno bi bilo kada bi to bio drveni ugalj dobijen sagorevanjem lipe, ali će poslužiti i bilo koji drugi aktivni ugalj. Šljunak na kraju služi kao dodatni filter koji, između ostalog, sprečava prolazak aktivnog uglja u rezervoar.

Peščani filter može da posluži i za filtriranje česmuše koja ne zadovoljava kvalitetom (bojom, mirisom, ukusom i ostalim karakteristikama).

Rezervoar

Nakon peščanog filtera, voda završava u rezervoaru izgrađenom od netoksičnih materijala (npr. netoksične plastike). Rezervoar se obično postavlja ispod zemlje da bi voda bila hladnija (konstantna temperatura). U rezervoaru mora da bude mrak (sprečavanje pojave mikroalgi) i hladnija sredina (održavanje svežine vode i usporavanje rasta mikroorganizama).

Kontrola kvaliteta

Na ovom nivou bi trebalo da ste dobili čistu i bezbednu vodu za piće, ali bi idealnije bilo kada biste proverili njen kvalitet na odgovarajućem institutu. Za dodatno sterilisanje vode najčešće se u rezervoar dodaje hlor, a za podizanje pH vrednosti i tvrdoće vode koristi se kalcijum karbonat. Iz rezervoara voda se šalje pumpom na mesto primene (npr. u kuću) ili u bunar za dodatno skladištenje i aeraciju.

PREPORUKA

Srodne članke možete da pričitate klikom OVDE. Tu možete da otkrijete nešto više o materijalima za prečišćavanje, poput zeolita i aktivnog uglja, ili o procesima prečišćavanja vode. Video prikaz kolektora i sistema za prečišćavanje kišnice možete pogledati OVDE.

3 thoughts on “Kako prečistiti i sakupiti kišnicu?”

  1. Da li se moze kisnica koja je preko ugljenog filtera spremljena u rezervar pod zemljom piti, ali da se prije pijenja jos jednom preko brita filtera filtrira pa pije…

    1. Brita filter deluje po istom principu kao i peščani filter. Sastoji se od mrežice (sprečava prolazak krupnijih materija), aktivnog uglja u vidu perli i razmenjivača jona (uzmenjivačka smola). Svakako da bi mogao da posluži za dodatno filterisanje vode, ali se obično radi o malim filterima koji prečišćavaju do 100l vode, zato što se vremenom istroši efekat vezivanja nečistoća, odn. premaši kapacitet.
      Peščani filteri su obično dosta veći, pa je i kapacitet prečišćavanja veći. U zavisnosti od količine i kvaliteta aktivnog uglja zavisiće i dugotrajnost i kapacitet prečišćavanja samog filtera. Nakon nekog vremena poželjno je zameniti ceo filter. Kombinacija zeolita i aktivnog uglja dodatno utiče pozitivno po zdravlje čoveka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *