Skip to content

Priručnik: Kloniranje biljaka

Predstavljamo vam još jednu od knjiga koju smo napisali: “Profesionalno kloniranje biljaka”. Cilj ovog e-priručnika ogleda se u, korak po korak, prikazivanju celokupnog procesa ožiljavanja biljaka uz prikazivanje profesionalne opreme, ali i alternativnih rešenja.

SADRŽAJ

UVOD ……… 5

AUKSINI ………. 6

DONORSKA BILJKA ………. 7

EKOLOŠKI FAKTORI ………. 8

SUPSTRATI ………. 10

PROFESIONALNA OPREMA ZA KLONIRANJE ………. 12

PRIPREMA PRED UZIMANJE REZNICA ………. 14

UZIMANJE REZNICA ………. 15

TRETIRANJE REZNICA HORMONIMA ………. 17

KORACI NAKON UZIMANJA REZNICE ………. 19

PRIKAZ HIDROPONSKOG SISTEMA ZA KLONIRANJE ………. 20

KORACI NAKON USPEŠNOG OŽILJAVANJA ………. 21

IDEALNI USLOVI ZA UZGOJ BILJAKA ………. 22

EKOLOŠKI FAKTORI ………. 22

TEMPERATURA ………. 22

SVETLOST ………. 22

INTENZITET SVETLOSTI ………. 23

VLAŽNOST SUPSTRATA ………. 23

PH VREDNOST SUPSTRATA.. 24

REGULISANJE PH VREDNOSTI ………. 24

VLAŽNOST VAZDUHA ………. 24

CIRKULACIJA VAZDUHA ………. 25

KOLIČINA NUTRIJENATA ………. 25

ČIME SE HRANE BILJKE? ……….. 25

ORGANSKO ILI MINERALNO ĐUBRIVO? ………. 26

SIMPTOMI NEDOSTATKA NUTRIJENATA ………. 26

ŠEMA ZA LAKŠE UTVRĐIVANJE PROMENA ………. 26

PROMENE NA MLAĐIM LISTOVIMA ………. 28

PROMENE NA STARIJIM LISTOVIMA ………. 28

ŠTA AKO SE RADI O NEČEMU DRUGOM? ………. 28

ZAKLJUČAK ……….. 29

O AUTORU ………. 30

Saznajte više o uzgoju biljaka u vodi. Klikom na sliku poručite neki od proizvoda!

uvOD

Kloniranje predstavlja proces u kojem se od zdrave (donorske) biljke uzima reznica koja se ožiljava i koja na taj način postaje klon donorske biljke. Za ožiljavanje može da se kaže da je uspešno ukoliko reznica pusti bočne korenove, a vreme ožiljavanja predstavlja vreme do trenutka pojave korena. Dobijeni klon ima iste genetičke osobine kao donorska biljka, a on će nakon određenog vremena da olista i eventulano da formira cvetove i plodove.

 

Razlika između uzgoja biljke iz semena i stvaranja klonova jeste u tome što se klon uzima od najzdravije i najrazvijenije biljke, a samim tim se očekuje da će i klon imati slične osobine. Različita semena imaju različitu stopu klijavosti, kao i različit genetički materijal, a zbog toga uspešnost razvoja biljke će da varira od semena do semena. Takođe, ukoliko koristite semena ne možete da budete sigurni da li se radi o muškoj ili ženskoj biljci sve dok ona ne formira cvetove. Dakle, i u ovom slučaju, kloniranje predstavlja bolje rešenje.

Ukoliko kloniranje ne izvodite adekvatno ili reznice izložite stresu (naglim promenama u sredini), onda možete da očekujete da se klon neće razviti kao donorska biljka, nego će usporiti rast i razvoj ili će imati deformitete. Ukoliko ovaj proces izvedete profesionalno, onda se ne morate bojati da će reznice omanuti.

 

Kloniranje biljaka često zna da deluje kao jako komplikovan i dugotrajan proces. Iz tog razloga smo odlučili da na što jednostavniji način prikažemo kako da izvedete ovaj postupak.

Prikazaćemo vam kako da klonirate biljke na što profesionalniji način. Ovo podrazumeva korišćenje profesionalne opreme i dodataka koji će omogućiti da se koren pojavi mnogo brže nego što bi to bio slučaj kada ne bismo koristili ova sredstva. Takođe, prikazaćemo vam i uslove koje je neophodno ispuniti da biste povećali efikasnost kloniranja, a na kraju ćemo predstaviti uslove koje biste trebali da zadovoljite ukoliko želite da se vaš klon što bolje razvije u odraslu biljku.

AUKSINI

Hormoni su biohemijska jedinjenja koja imaju veoma bitne funkcije u organizmu, kako kod biljaka, tako i kod čoveka. Biljni hormoni mogu da imaju različite uloge, kao što su: ubrzavanje rasta i razvića, izduživanje biljke, razvoj korena, razvoj ploda, sazrevanje semena, grananje presečene stabljike, itd.

 

Auksini su biljni hormoni koji mogu biti prirodni i sintetički. Najčešće se koriste za kloniranje (ožiljavanje) biljaka. U prevelikim koncentracijama deluju negativno po biljku (auksini herbicidi). UV zraci, etilen i auksin-oksidaze dovode do razlaganja auksina.

Fiziološka uloga auksina:

 • Izduživanje biljnih ćelija
 • Apikalna dominacija – Inhibiraju razvoj bočnih pupoljaka dok se vršni pupoljak ne preseče
 • Diferencijacija pupoljaka (stimuliše cvetanje)
 • Partenokarpija (rast ploda bez semena: krastavac, jabuka, paradajz, lubenica, itd.)
 • Sprečavaju opadanje listova i plodova, osim pri starenju kada indukuje stvaranje etilena
 • Podstiču deobu ćelija (kambijuma)
 • Obrazovanje bočnih korenova (inhibicija rasta glavnog korena) pri kloniranju
 • Polarnost organa (zbog polarnog transporta, temperature, svetlosti)
 • Aktivnost enzima, sinteza nukleinskih kiselina i proteina
 • Podsticanje vegetativnog razmnožavanja

Prirodni auksini:

 • Indol-3-sirćetna kiselina (IAA)
 • Indol-pirogrožđana kiselina
 • Indol-3-buterna kiselina
 • Indol-propionska kiselina
 • Fenil-sirćetna kiselina

Sintetički auksini:

 • Naftil-1-sirćetna kiselina
 • Fenil-buterna kiselina
 • 2,4-dihlorfenoksi kiselina (2,4 D)

Za kloniranje, auksini se najčešće koriste u 3 oblika: gel, sprej i prah. Tretiranjem reznica auksinima drastično se ubrzava formiranje korena, a većina biljaka pusti koren u roku od 3 nedelje.

 

Najveće prirodne koncentracije auksina u biljci se nalaze na mestima rasta (vršni delovi – vrhovi izdanaka, osnove lista), a zbog toga se upravo te vršne grančice uzimaju za kloniranje. Kod biljaka koje se lakše kloniraju dovoljno je samo da se reznica uzme sa ovog mesta, a veće koncentracije auksina sa ovih mesta će uticati na formiranje korena.

 

Dakle, biljka sama stvara hormone koji će da ubrzaju razboj korena. Kod mnogih biljaka, dovoljno je samo da se reznica ubode u vlažan supstrat ili da se stavi u čašu sa vodom. Vreme ožiljavanja zavisi od vrste do vrste. Neke biljke mogu prirodno da ožile nakon svega nekoliko dana, a nekim biljkama treba više meseci. Dodatnom primenom auksina ubrzaćete ovaj proces.

DONORSKA BILJAKA

Ukoliko želite da dobijete klona koji je identičan kao donorska biljka, onda je potrebno da donorska biljka bude u fazi vegetacije u trenutku kada uzimate reznicu. Ovakve reznice će pretrpeti manji stres, brže će pustiti koren i bolje će se kasnije razviti u zdravu biljku. Uzgajivači često namerno održavaju donorsku biljku u vegetativnom stadijumu da bi je što duže koristili. To se čini na sledeći način:

1: Biljka biva izložena svetlosti tokom 16 sati, a mraku 8 sati.

2: Korišćenje veštačkog svetla u kojem dominira plavi spektar svetlosti.

3: Više azota, a manje fosfora i kalijuma u đubrivu

4: Đubrivo sa više fosfora i kalijuma koristi se eventualno samo u nedelji kada se uzima reznica

Azot je element koji je značajan za rast i razvoj listova. Fosfor i kalijum su značajni za rast i razvoj cveta i ploda, ali i izduživanje korena, pa se iz tog razloga preparati na bazi ovih elemenata češće koriste pri kloniranju. Većina biljaka su prilagođene tako da u periodu kada se javljaju, u prirodi, ciklus trajanja dana i noći iznosi 16/8, dok u periodu cvetanja dolazi do skraćivanja dana i ciklus iznosi 12/12. Na osnovu toga vidimo da, za razliku od biljaka u vegetaciji, biljke u cvetanju traže nešto drugačije uslove:

1: Ciklus dana i noći da iznosti 12/12.

2: Svetlo u kojem dominira crveni spektar svetlosti.

3: Više fosfora i kalijuma, a manje azota u đubrivu.

Biljke koje su procvetale prošle su fazu hormonskih promena. Ukoliko uzimate reznice sa ovakvih biljaka, onda klon neće izgledati kao donorska biljka. Klon će da usmeri energiju u stvaranje velike količine listova, a ožiljavanje će se odvijati sporije. Dakle, dobićete biljku koja će biti mnogo veća i žbunastija od donorske biljke, ožiljavanje će biti sporije, a formiranje prvih cvetova će se desiti dosta kasnije. Ukoliko želite da dobijete takvu biljku, onda je ovo odlično rešenje za vas.

 

Ukoliko uzimate reznice od procvetalih biljaka, onda je potrebno da reznicu vratite u vegetativni stadijum:

1: Uklonite sve cvetove i plodove sa reznice.

2: Koristite supstrat koji nema puno fosfora.

3: Postavite reznicu pod fluorescentna svetla.

4: Na tajmeru podesite ciklus paljenja i gašenja svetla na 18 sati svetlosti i 6 sati mraka.

PAŽNJA!

Upravo ste pročitali mali deo knjige koji smo odlučili da bude besplatan za čitanje. Knjigu smo pisali više od četiri meseca, a nakon toga smo je nekoliko puta dopunjavali i ažurirali do konačne verzije.

Kao što možete da vidite u sadržaju, radi se o priručniku u PDF verziji koji će, korak po korak, prikazati ceo proces profesionalnog kloniranja biljaka uz prikazivanje profesionalne opreme, ali i alternativnih rešenja. Čitanjem ovog priručnika stičete znanje koje biste stekli nakon višegodišnjeg stručnog obrazovanja uz mnogo prakse. Takođe, izbeći ćete početničke greške koje mogu biti dosta naporne i skupe.

Za razliku od konfuznih informacija koje možete da pronađete na internetu od nepouzdanih izvora, mi smo spojili stručno teorijsko znanje sa višegodišnjim praktičnim iskustvom da bismo napisali što jednostavniji i što praktičniji priručnik. Dakle, kombinovali smo samo korisne, praktične i konkretne informacije.

NAČIN PORUČIVANJA

Ukoliko želite da otkrijete samo neke osnovne informacije o kloniranju biljaka, to možete da učinite čitanjem prethodno navedenog uvodnog dela ili našeg članka “Kako ožiliti reznice” koji se nalazi u okviru našeg bloga. Međutim, ukoliko vas interesuju dodatne informacije o profesionalnom kloniranju uz postizanje veće efikasnosti, onda možete da poručite pdf verziju OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »