Skip to content

Hidroponija: Kako naklijati semena?

Naklijavanje semena za hidroponski uzgoj podrazumeva korišćenje hidroponskih supstrata i vode. Zemlja uopšte nije potrebna zato što semena sadrže dovoljnu količinu hranljivih materija za klijanje. Međutim, neka semena sadrže toliko hranljivih materija da im je to sasvim dovoljno i za nekoliko meseci. Takođe, odsustvo hranljivih materija u supstratu ubrzava razvoj korena.

hidroponija semena naklijati
Hidroponija - klice. Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

USLOVI SREDINE

Najvažniji faktori koji utiču na naklijavanje su temperatura, vlaga i kiseonik. Dakle, bez odgovarajućih uslova semena neće hteti da klijaju. Najveći broj semena, naročito semena biljaka iz umerene zone, najbolje će da klijaju na sobnoj temperaturi (od 16 do 27°C). Supstrat treba da bude rastresit i vlažan, nikako prenatopljen sa vodom, osim u slučaju da imate dodatni izvor kiseonika (npr. pumpa za vaduh).

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Hidroponija - Tretman semena pred naklijavanje

Semena sa debljom semenjačom možete ostaviti nekoliko sati potopljena u običnoj vodi (od 2 do 10 sati). Dakle, potrebni su: posuda sa vodom i semena. Na ovaj način omotač semena brže bubri i puca, čime se olakšava izlazak klice i korena.

Semena koja padnu na dno su u većini slučajeva zdrava (vijabilna). Korišćenjem samo ovih semena povećavate stepen klijavosti i smanjujete šansu za pojavu bolesti.

OŠTEĆENA SEMENA

Semena koja ostaju da plutaju u većinu slučajeva neće moći da isklijaju. Njih je potrebno izdvojiti, zato što takva semena omogućavaju ubrzani razvoj buđi i drugih štetočina. Ova semena možete posebno naklijati, pa koristiti samo ona koja uspeju da se razviju u zdravu klicu.

STERILIZACIJA

Semena često sa sobom nose spore različitih mikro-organizama, uključujući štetne gljivice i bakterije. Sterilizacijom semena u toku predtretmana dodatno štitite semena od štetnih miroorganizama. Za sterilizaciju se najčešće koriste 3% hidrogen ili UV lampe. Međutim, moguća je i primena različitih organskih mikrobioloških preparata (najčešće na bazi Bacillus-a i Trihodermi) za suzbijanje štetnih organizama i ubrzavanje razvoja klice.

hIDROPONIJA - Kako naklijati semena u ubrusu?

Najjednostavniji način za naklijavanje semena jeste korišćenje papirnog ubrusa i vode. Ovaj postupak može da se obavi na mnogo načina, a mi ćemo ga prikazati kroz pet koraka:

  • Postavite čist ubrus u čistu tacnu/posudu. Posuda sa poklopcem, u kojem postoji nekoliko rupica, je idealno rešenje zbog boljeg zadržavanja vlage (nije obavezno)
  • Ravnomerno rasporedite semena na jednoj polovini ubrusa
  • Pokrijte semena sa drugom polovinom ubrusa
  • Nakvasite ubrus i uklonite višak vode (ubrus da bude vlažan na dodir, nikako prenatopljen) i pokrijte posudu poklopcem.
  • Postavite tacnu na mračno i toplo mesto. Redovno proveravajte i regulišite vlažnost ubrusa

Jedan on načina naklijavanja u papirnom ubrusu. Izvor: AlboPepper – Drought Proof Urban Gardening

Na dnevnom nivou možete da proverite semena i da ubrus po potrebi kvasite. Nakon isklijavanja i pojave prvih listića klicu možete da presadite u hidroponski supstrat, tj. hidroponski sistem ili u zemlju.

Provera procenta klijavosti semena

Primenom prethodne tehnike možete da izračunate i procenat klijavosti semena. To se radi postavkom 100 semena u vlažan ubrus. Za većinu semena je potrebno svega 3-4 dana da krenu da klijaju u optimalnim uslovima, ali svakako sačekajte da većina semena isklija. Ukoliko je proklijalo 70 semena, to znači da je procenat klijavosti vaših semena 70%. Na ovaj način možete da proverite da li su semena koja nabavljate dovoljno kvalitetna i isplativa za korišćenje.

HIDROPONIJA - Kako naklijati semena u kamenoj vuni?

Kamena vuna se najčešće koristi kao supstrat za komercijalno hidroponsko naklijavanje. Radi se o kamenoj vuni u vidu kockica sa rupicom u kojoj se postavlja seme.

Pre upotrebe kamenoj vuni se spušta pH vrednost potapanjem u vodi u kojoj je podešena pH vrednost na oko 5,5 – 6. Za spuštanje pH vrednosti najčešće se koristi azotna kiselina, a provera se vrši pH meračem.

Nakon 2 sata uklanja se višak vode, a u kamenu vunu se postavljaju semena, najčešće 1 ili 2 semena po kocki kamene vune. Dva semena mogu da se postave da bi se povećala stopa klijanja, a u slučaju da oba semena isklijaju, onda se izbacuje slabije razvijena klica.

Primer naklijavanja u kamenoj vuni. Izvor: Everest Fernandez

Nakon klijanja, klica se zajedno sa kamenom vunom samo prenosi u hidroponsku saksijicu ili u drugi hidroponski supstrat ili u zemlju.

Kako ubrzati klijanje?

Da biste ubrzali proces isklijavanja, možete koristiti neke od sledećih preparata:

  • Preparat na bazi korisnih mikroorganizama
  • Preparat na bazi mikroelemenata
  • Preparat na bazi huminske i fulvinske kiseline
  • Blaži rastvor NPK đubriva u kojem dominiraju fosfor i kalijum (đubriva za cvetanje)
  • Voda sa spuštenom pH vrednošću (oko 6) za navlaživanje supstrata

Presađivanje klice u hidroponski supstrat

Klice ili odrasle biljke mogli biste prebaciti iz nehidroponskih supstrata (kokos i zemlja) u hidroponski sistem. Potrebno je samo dobro (uklanjanje svih nečistoća) i pažljivo isprati koren (umanjivanje stresa). Da bi se dodatno smanjio stres prilikom ovog procesa poželjno je ovo činiti predveče ili dok su veštačka svetla ugašena, ali će svakako doći do nekog vida stresa.

Uvek je idealnije biljku konstantno gajiti u hidroponskim uslovima. Međutim, ukoliko je presađivanje biljke iz nehidroponskog rastvora jedino rešenje, onda biste mogli i to da uradite.

SRODNI ČLANCI

Članak “Kako pravilno naklijati semena” možete da otvorite klikom OVDE. Čanak “Kako ubrzati razvoj klice” možete otvoriti klikom OVDE. Sve članke u vezi hidroponije (hidroponika = hidroponija) možete da otvorite OVDE. Članke u vezi akvaponije možete da otvorite OVDE. Sve članke u vezi gajenja biljaka možete da otvorite OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *