Skip to content

Zeolit - univerzalni prečistač?

Zeoliti su minerali koji pretežno sadrže aluminijumske i silikonske sastojke. Koriste se kao sredstva za isušivanje, u deterdžentima, kao i za prečišćavanje vode, zemljišta i vazduha. Primenjuju se i kao dodaci ishrani kod osoba koje imaju rak, dijareju, autizam, herpes, mamurluk, kao i za balansiranje pH vrednosti i uklanjanje teških metala iz organizma.

zeolit
Zeolit - Univerzalni prečistač

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Kako Utiče na ljudsko zdravlje?

Ni uz najbolju volju čovek se ne može uvek kloniti baš svega što je štetno za zdravlje, pa je potreba za detoksikacijom u današnje vrijeme sve izraženija. Zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti apsorpcije otrova, zeolit je na glasu kao najbolji poznati detoksikator. Njegovo svojstvo odličnog uklanjanja toksina posebno se dobro odražava na poboljšanje rada nervnog sistema.

Od izuzetne pomoći je ljudima koji pate od Alzheimerove bolesti, autizma i demencije. Kao moćan detoksikator, ukloniće nusprodukte hemoterapije i u kratkom roku sanirati posledice poput gljivičnih oboljenja kože, sluznice i unutrasnjih organa. Radi se o prirodnom materijalu koji nije toksičan i nema negativne efekte po ljude, ali ipak treba voditi računa o preporučenoj dozi.

Kako pročistiti vodu?

Amonijak je veliki problem za tretman komunalnih otpadnih voda. Ovaj izuzetni mineral ima ogroman kapacitet za adsorbovanje amonijaka. Nivo amonijaka u komunalnim otpadnim vodama može da se smanji na 10-15 ppm posle prolaska kroz postrojenje za prečišćavanje. Filtracione sposobnosti ovog materijala nude raznovrsne i ekološke načine da se zarobe većina zagađivača koji se nalaze u vodovodnim sistemima.

Prirodni zeoliti mogu da obavljaju ove funkcije zbog njihovog visokog jonoizmenjivačkog kapaciteta, adsorpcije-desorpcije energije i sposobnost modifikacije. Filteri od zeolita su se bolje pokazali od peščanih filtera i filtera sa aktivnim ugljem.

Kako prečistiti vazduh?

Neke vrste zeolita koriste se u HEPA filterima, najčešće u kombinaciji sa aktivnim ugljem. Na ovaj način, njegova uloga se prvenstveno ogleda u prečišćavanju vazduha od neprijatnih mirisa, kao i za uklanjanje tečnih molekula.

Aktivni ugalj je takođe dobar prečistač vazduha, ali pri visokoj vlažnosti vazduha opada njegova efikasnost. Kao sredstvo koje isušuje i uklanja tečne molekule pomaže aktivnom uglju da ne izgubi na efikasnosti.

Kako obnoviti zemljište?

Remedijacija zemljišta pomoću reaktivnih minerala, kao što su karbonati, fosfatne stene, minerali gline i zeoliti, predstavlja tehniku stabilizacije/očvršćavanja, tj. smanjenja biodostupnosti toksičnih elemenata bez velikih izmena funkcije prirodnog zemljišta.

zeolit u prahu
Zeolit sitnije granulacije. Izvor slike: hidroponika.co.rs

Prirodni zeoliti se koriste za uklanjanje teških metala tako što se samo jednom dodaju u zagađeno zemljište ili u kombinaciji sa drugim mineralima (npr. mineralima gline) ili procesima (fitoremedijacija). Dodavanjem zeolita, biljke brže i bolje rastu zato što smanjuje toksični efekat teških metala (Ni, Cu, Cd, Zn…) i poboljšavaju dostupnost hranljivih materija biljkama.

Deluju na taj način što jonskom izmenom uklanjaju amonijak i teške metale. Zahvaljujući jonskoj izmeni vežu za sebe teške metale i na taj način ih isključuju iz ekosistema i lanca ishrane.

Praktična primena u zemljištu

Kao što smo već napomenuli u predhodnom tekstu, zeolit ima veliku sposobnost upijanja raznih otrova i ponaša se po principu sunđera. Predstavlja najbolji način da detoksikujete vaše zemljište, a postupak je vrlo jednostavan.

POSTUPAK

  • U zemlju koja nema korov i koja je čista pospite zeolit, kako se zemlja bude mešala, tako će i on stići do korena biljke.
  • Kompost, supstrat ili bilo koju drugu zemlju za saksije pomešajte sa zeolitom pre sipanja u posude i to nekih 20% od ukupne količine zemlje.
  • Pri sadnji spanaća, graška, blitve i drugog povrća, sipa se u zemlju na dubinu od oko 7cm.

Nećete pogrešiti i ako svoje zemljište obogatite zeolitom u bilo koje doba godine, kada tek sadite baštu, kada su biljke nikle ili kada su već pune plodova. Naravno da su proleće i leto najpovoljniji delovi godine za to.

Srodni Članci

Srodne članke možete da otvorite klikom OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *