Skip to content

Kako smanjiti potrošnju struje?

Ušteda struje nije važna samo sa ekološkog stanovišta, zato što računi za struju predstavljaju značajan trošak na nivou svakog domaćinstva. Upravo iz tog razloga pišemo o načinima uštede struje i samim tim uštede novca. Na taj način usklađujemo potrebe ekologije sa ličnim potrebama.

Ideju, i pomoć, za pisanje ovog članka dobili smo od dvojice momaka koji vode instagram profil @zelene.tehnologije. Njihova misija se ogleda u širenju svesti građana o recikliranju, održivom razvoju, kao i upravljanju otpadom. Obrađuju različite korisne i praktične informacije i predstavljaju ih na jednostavan, interaktivan i profesionalan način.

Ugasite svetla koja vam nisu neophodna!

Sigurno vam se dešavalo da primetite da su upaljene gotovo sve sijalice u vašem domu? Rešite ovaj problem stvaranjem navike da gasite sva svetla koja vam nisu potrebna. Kada radite za stolom, možete da koristite samo stonu lampu. Ukoliko koristite ukrasne lampice tokom praznika, ugasite ih pre spavanja umesto da ih ostavite upaljenim cele noći.

smanjiti potrosnju struje
Ugasite svetla. Image by Colin Behrens from Pixabay

Utvrdite da li su upaljena svetla (terasa, dvorište) preko noći zaista neophodna. Razmislite o nabavci automatskih bezbednosnih svetala sa detektorima pokreta za dvorište, umesto da koristite svetla koja ostaju stalno upaljena. Dekorativna svetla koja upotpunjuju vašu baštu ili stazu mogu se zameniti svetlima na solarni pogon koja se pune tokom dana i bacaju prijatan sjaj noću.

Zamenite standardne sijalice sa LED sijalicama!

LED sijalice novije generacije daju više svetlosti, a troše manje struje. Takođe, prednost ovih sijalica se ogleda i u tome što duže traju.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Ugasite sve uređaje kada ih ne koristite!

Verevatno se dešava to da vam neretko ostanu upaljeni uređaji poput TV-a, računara, kuhinjskih aparata, punjača, klima uređaja, itd. Potrudite se da ugasite sve uređaje kada ih ne koristite.

Da li ste znali da uređaji koji su uključeni u struju i dalje koriste energiju, čak i kada su isključeni?

Razvodnik sa prekidačem može da vam olakša ovaj proces. Umesto da izvučete 5 uređaja iz njihovih utičnica, sve što treba da uradite je da okrenete prekidač na razvodniku.

Palite mašine za veš i suđe samo kada su skroz napunjene!

Naravno, ne mislimo da biste trebali da ih prepunite, nego samo da sačekate dok se ne nakupi dovoljno suđa/veša do granice koja zavisi od kapaciteta vaše mašine. Na ovaj način štedite svoje dragoceno vreme, ali i smanjujete potrošnju struje, tj. štedite novac.

Takođe, ne otvarajte prečesto rernu dok je u upotrebi, pošto otpuštate toplotu i rerna mora da koristi dodatnu energiju da bi proizvela više.

Nemojte stajati kod frižidera sa otvorenim vratima pokušavajući da odlučite šta ćete jesti. Otvorite i zatvorite što je pre moguće. Po mogućnosti, trebalo bi da proverite zaptivke na vašem frižideru i da ih zamenite kada se istroše.

Zamenite stare uređaje modelima koji štede energiju!

Kada su se proizvodili stariji uređaji, kompanije nisu bile toliko zabrinute za uštedu električne energije. Mnogi noviji modeli su dizajnirani da štede energiju, smanjuju troškove vašeg domaćinstva i smanjuju uticaj na životnu sredinu.

Iako su mnogi uređaji koji štede energiju skuplji od onih koji nemaju ovu funkciju, vremenom ćete uštedeti novac kroz uštedu električne energije.

Koristite manje tople vode!

Zagrevanje vode zahteva mnogo energije. Nije neophodno da se tuširate hladnom vodom, ali vodeći računa o tome koliko tople vode koristite i kako se voda zagreva, možete uštedeti mnogo struje i novca. U pogledu uštede struje i vode tuširanje predstavlja bolju opciju od kupanja u kadi. Takođe, umesto klasičnih bojlera možete da ugradite solarne grejače vode.

Ređe koristite klima uređaj!

Ponekad je neizbežna upotreba klima uređaja, ali nema razloga da bude uključena od početka proleća do kraja leta, a da se nikada ne isključi. Podešavanjem klima uređaja na najnižu temperaturu trošite više struje. Uštedite struju tako što ćete držati svoj klima uređaj za nekoliko stepeni više od najnižeg podešavanja.

ALTERNATIVA

Možete da koristite i druge načine da se ohladite kada je to moguće. Na primer:

  • Komotnije se obucite
  • Istuširajte se hladnijom vodom tokom popodneva
  • Otvorite prozore i pustite da uđe povetarac
  • Pijte puno vode
  • Provedite vreme napolju u blizini jezera, reke ili bazena
  • Koristite ventilatore, zato što troše manje struje od klima uređaja

Takođe, prilikom korišćenja električnih grejalica troši se više struje ako je grejalica uključuna na najvišu vrednost. Ako vam je pohladno, obucite čarape i džemper umesto da pojačavate termostat.

Uradite dobru izolaciju!

Obezbeđivanje dobrih zaptivki na vratima i prozorima dovodi do ogromnih ušteda u troškovima energije. Uzmite u obzir i izolaciju potkrovlja, podruma, zidova i plafona. Izolacija štiti vaš dom od gubljenja hladnog klimatizovanog vazduha tokom leta i toplog zagrejanog vazduha tokom zime. Na ovaj način, manje ćete koristiti električne uređaje za zagrevanje i hlađenje.

smanjiti potrosnju struje
Manji gubici energije = veća ušteda. Image by Christian Oehlenberg from Pixabay

Posadite drveće na zapadnoj i južnoj strani dvorišta!

Na ovaj način trajnije smanjujete letnje troškove za hlađenje vašeg doma, a uz to možete očekivati i plodove ako izaberete neko voće. Puzavice poput bršljana stvaraju dodatni sloj izolacije svakoj kući, a u isto vreme prečišćavaju vazduh.

Obojite svoju kuću svetlijim bojama!

Da li ste znali da kuće sa crnim krovovima troše oko 40% više energije za hlađenje u odnosu na kuće sa belim krovovima. Tamne boje privlače toplotu. Farbanje vaše kuće (prvenstveno vašeg krova) u belo može prirodno smanjiti zagrevanje kuće tokom leta, što znači da ćete ređe paliti klima uređaj.

Koristite obnovljive izvore energije!

Po mogućnosti, pokušajte da koristite obnovljive izvore energije. Razmislite o korišćenju vetroturbina ili solarnih panela za dobijanje električne energije. Dugoročno gledano, obnovljivi izvori energije mogu biti isplativije i “ekološkije” rešenje da proizvodite svoju struju.

Provodite više vremena napolju!

Provođenje mnogo vremena u zatvorenom prostoru će prirodno dovesti do većih troškova energije jer ćete koristiti svetla, elektroniku i klima uređaj. Provođenje više vremena napolju znači da možete držati elektroniku isključenom, a pritom ćete se zabaviti u parku, u bioskopu, itd. Isključite svu elektroniku pre nego što izađete iz kuće.

Koristite struju onda kada je jeftinija!

Ako planirate da koristite elektroniku kao što su mašine za pranje i sušenje veša, pokušajte da to uradite u vreme kada je struja jeftinija – kasno uveče.

Koji su benefiti primene ovih saveta?

Primenom ovih saveta mogli biste uštedeti do 2000 dinara mesečno na računu za struju. Složićete se da nije malo, naročito dugoročno gledano. Takođe, postaćete odgovorniji prema žvotnoj sredini.

POTENCIJALNI PROBLEMI

Edit: Cena struje 2023. – 2024. godine raste gotovo iz meseca u mesec…

Zamenili ste obične sijalice od 60-100W sa sijalicama od 6-10W, a račun je još i veći?

Neko vas potkrada ili elektroprivreda ne radi svoj posao? 

Da li se isplati razmišljanje i nerviranje o uštedi struje?

PREPORUKA

Srodne članke možete da otvorite klikom OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *