Skip to content

Hidroponija - Kako napraviti najjednostavniji sistem?

Šta je hidroponija?

Hidroponija predstavlja uzgoj biljaka u vodi bogatoj mineralima. U hidroponskom uzgoju zemlja kao supstrat se izbacuje, a umesto zemlje se koriste supstrati poput glinenih kuglica, kamene vune, perlita, vermikulita, šljunka, kokosa, spužvica, stiropora, i slično. Ovi supstrati u svom sastavu nemaju hranljive materije, pH su neutralni i ne utiču na kvalitet vode, a najčešće se koriste kao potpora, odnosno držači biljaka.

Kopnene biljke se guše ukoliko u supstratu ima previše vode. Ukoliko koren nema dovoljno kiseonika, on će da se guši, da menja boju ka smeđoj i na kraju će da ubuđa. Međutim, ovaj problem se najčešće, u hidroponici, prevazilazi dodavanjem vazdušnih pumpi.

NAŠE ISKUSTVO

Iz iskustva, možemo da kažemo da hidroponija predstavlja čistiji, brži i zanimljiviji metod uzgoja biljaka. Nema potrebe za zemljom, a samim tim nema ni prljavština. Biljke brže rastu i do 5 puta. Održavanje jednog hidroponskog sistema nije fizički naporno, a više podseća na laboratorijski uzgoj. Najveća prednost hidroponskog sistema jeste u jednostavnom vertikalnom uzgoju, gde se na maloj površini dobijaju velike količine proizvoda.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE

Princip rada kratky hidroponskog sistema

Najednostavniji hidroponski sistem se naziva „Kratky metod“. Ovaj metod uzgoja se zasniva na tome što se u sistem samo jednom doda voda sa mineralima koje će biljka postepeno da usvaja. Zahvaljujući tome opada nivo vode, a povećava se zona sa kiseonikom u gornjem delu posude. Gornji deo korena će se nalaziti u zoni sa većim sadržajem kiseonika i vlage. Mali deo kiseonika će da prodre u vodu odakle će koren da crpi mineralne materije. Zahvaljujući ovom principu, nema potrebe za dodatnim izvorom kiseonika tj. vazdušnim pumpama.

hidroponija kako napraviti najjednostavniji sistem
Princip rada Kratky hidroponskog sistema

Šta je potrebno za izgradnju ovog sistema?

Ovaj sistem je moguće jednostavno napraviti na osnovu materijala koje verovatno već posedujete. Ukoliko posedujete neku neprovidnu kantu ili teglu koju biste obojili ili nečim uvili (tek toliko da ne propušta svetlost), onda imate osnovu konstrukcije. Potrebni materijali su:

  • Neprovidna posuda sa poklopcem (npr. kanta, korito sa poklopcem od stiropora, i slično)
  • Ustajala česmuša ili kišnica ili destilovana voda
  • Hidroponsko đubrivo (izvor minerala)
  • Seme ili pelcer biljke koju želite da uzgajate
  • Hidroponski supstrat (npr. spužvica, kamena vuna, glinene kuglice, itd.)
  • Hidroponska saksijica – može i čašica za jednokratnu upotrebu

Kako napraviti najjednostavniji sistem?

Izbušite rupu u poklopcu posude, pa u rupu ubacite hidroponsku saksijicu. Ukoliko koristite čašu za jednokratnu upotrebu, onda izbušite dno čašice sa nekoliko rupica. U saksijicu postavite hidroponski supstrat.

Video prikaz Kratky hidroponskog sistema. Izvor: Epic Gardening

Ukoliko ne govorite engleski, možete da uključute automatski prevod za srpski.

Kako pokrenuti ovaj sistem?

Posudu napunite ustajalom vodom do hidroponske saksijice. Hidroponska saksijica bi trebalo da bude potopljena do 1cm od dna. U vodu dodajte hidroponsko đubrivo po uputstvu proizvođača. Saksijicu napunite hidroponskim supstratom, a u supstrat postavite seme ili reznicu.

Ako koristite manju posudu, onda će biljka brzo da usvaja vodu. U tom slučaju, kada nivo vode padne ispod 1/3 posude, onda dopunite do ½ ili 2/3 posude sa novom vodom sa đubrivom. U početku se dodaje mala koncentracija đubriva da bi seme što bolje proklijalo, tj. da bi reznica što pre pustila koren. Naknadnim dodavanjem vode, kako biljka sve više raste, dodavajte veću koncentraciju đubriva.

OPTIMALNI USLOVI

Sistem postavite na mestu gde ima više svetlosti ili pod veštačkim osvetljenjem. Optimalna temperatura bi iznosila od 18 do 27 °C, a vlažnost vazduha između 40 i 70%.

Na ovaj način ostvarićete solinde rezultate. Za bolje rezultate (bolji razvoj biljke i veće prinose) koristite profesionalniju opremu (kvalitetnije hidroponsko đubrivo i dodatke) i merače za pH (kiselost supstrata) i EC vrednost (koncentracija đubriva). Dodatno uduvavanje vazduha nije neophodno, ali bi svakako ubrzalo razvoj korena i celokupne biljke.

Koje biljke je moguće gajiti na ovakav način?

Primenom ovog sistema možete da gajite većinu biljaka, a među biljkama koje su se odlično pokazale u ovom sistemu su salate, začini i ukrasne biljke. U principu većina biljaka će bez problema da raste u jednom ovakvom sistemu.

Bosiljak, nana, žalfija i vlašac mogu da rastu u ovom sistemu bez dodavanja đubriva, odnosno samo redovnom izmenom vode. Naravno, dodavanjem malih koncentracija đubriva ubrzaćete njihov rast i razvoj.

Srodne članke možete da pročitate OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *