Skip to content

Istovremeno kompostiranje i uzgoj biljaka

Da li ste znali da postoji način da se uzgajaju biljke, ali bez potrebe za dodavanjem bilo kakvih dodatnih đubriva? Sve što je potrebno jeste malo kuhinjskog otpada. Pitate se kako? Odgovor leži u istovremenom kompostiranju i uzgoju biljaka.

kompostiranje
Vertikalni komposter/toranj. Izvor: Quiet Corner

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Šta je kompost

Pod uticajem uslova sredine (aerobni uslovi, visoke temperature i visoka vlažnost) i pod dejstvom (najčešće) mikroorganizama, insekata i glista, od organske materije nastaje kompost. Kompost može da se koristi za strukturiranje tla, malčiranje ili kao đubrivo. Daljim razlaganjem komposta nastaje humus.

Glistenjak - wermicompost

Crvena kalifornijska glista ishranom pretvara organski otpad u visokokvalitetno organsko đubrivo bogato mineralima, mikroorganizmima i vitaminima. Hrani se papirom, kartonom, lišćem, slamom, ali i kuhinjskim otpadom. 

Konzumacijom gotovo svih vrsta organskog otpada, kalifornijska glista predstavlja potencijalno rešenje problema zagađenja životne sredine organskim otpadom, a čak bi se mogla koristiti i za prečišćavanje otpadnih voda. Ove gliste se brzo razmnožavaju, jednostavno se uzgajaju i predstavljaju odličnu hranu za piliće i ribe.

Vertikalni uzgoj biljaka

Vertikalni uzgoj biljka predstavlja idealno rešenje za sve koji žele da uzgajaju biljke, a nemaju dovoljno veliku površinu za uzgoj. Ovakav uzgoj pruža bolju zaštitu biljkama, bolju dostupnost nutrijenata i mogućnost uzgoja u zatvorenim prostorijama sa kontrolisanim uslovima, a to omogućava i preko 10 puta veći prinos, drastično manju potrošnju vode, kao i zdraviji plod.

Vertikalni komposter

Kombinacijom ova dva sistema (dobijanja komposta pomoću glista i vertikalnog uzgoja biljaka) dobijamo jedan kružni sistem gde se uklanjanjem kuhinjskog otpada dobijaju povrće, gliste (pecanje, ishrana pilića…), ali i odlično đubrivo koje se svaki put iznova koristi.

Video prikaz komposter tornja. Izvor: You Tube kanal Garden Tower Project

Opis kompostera

Toranj se sastoji iz nekoliko delova:

DEO SA BILJKAMA

Deo za uzgoj biljaka predstavlja spoljašnji deo tornja. Ovaj deo je na početku ispunjen zemljom. Zidovi tornja su izbušeni u vidu džepova u koje se smeštaju biljke.

DEO SA GLISTAMA

Deo sa glistama predstavlja deo u kojem nastaje wermicompost. To je najčešće jedna cev, prečnika oko 15cm, koja se prolazi kroz sredinu tornja. Cev je izbušena da bi se ostvarili mnogi benefiti od kojih su najvažniji: povećanje količine kiseonika u zoni sa korenom biljaka, kontakt i mešanje novonastalog komposta sa zemljom, povećanje rastresitosti zemlje pod uticajem glista i stvaranje odličnih uslova za nastanak komposta.

Na vrhu ove cevi se postavlja poklopac koji sprečava širenje neprijatnih mirisa nastalih prilikom raspada organske materije. Raspadom organske materije oslobođa se toplota (utiče na održavanje temperature zemljišta), koja povećava vlažnost (pogodna sredina za uzgoj glista).

DEO ZA IZDVAJANJE KOMPOSTA

Deo na dnu čini mesto gde se izdvajaju voda i kompost. Kompost i izdvojena voda sa dna se po potrebi prebacuju u deo sa biljkama. Tako se biljkama obezbeđuju i voda i neophodni nutrijenti. Na ovaj način gubi se drastično manje vode u odnosu na uzgoj u zemljištu, jer se ista voda koristi, i nekoliko puta, sve dok u potpunosti ne bude usvojena od strane biljaka.

Prednosti kompostiranja i uzgoja biljaka

Korišćenjem ovog sistema za samo devet meseci reciklira se preko 190 litara organskog otpada. Istovremeno možete da uzgajate i preko 50 biljaka po metru kvadratnom. Sve što je potrebno da bi ovaj sistem najefikasnije funkcionisao jeste održavanje vlage na oko 80-90%, temperature između 15 i 20 °C i pH vrednosti između 5 i 9.

Ukoliko vam se ne sviđa ideja zbog glista, zamislite samo pod kakvim uslovima se tradicionalno uzgajaju biljke i u kakvom sve kontaktu budu pre nego što stignu do vašeg tanjira. Ukoliko volite da pecate, a volite i zdravo i ukusno povrće, onda je ovo idealno rešenje za vas. Sve što vam je potrebno jeste jedno bure, cev prečnika 15-20cm i nešto alata da izbušite rupe i uklopite sve to zajedno. Toranj možete da postavite i na terasu.

Srodni članci

Sve članke u vezi sa procesom kompostiranja možete da otvorite klikom OVDE. Sve članke u vezi gajenja biljaka možete da otvorite klikom OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *