Skip to content

Kako pravilno naklijati semena?

Ako ste ljubitelj biljaka, onda za vas ne postoji ništa uzbudljivije dok uzgajate biljke od trenutka kada vidite pojavu prvih listića nakon naklijavanja semena.

kako naklijati semena ubrzati razvoj klice i korena
Image by eko pramono from Pixabay

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE

Koji su glavni faktori koji utiču na klijanje?

Najvažniji faktori za isklijavanje semena su: voda/vlaga, temperatura i vazduh. Sve dok ne postoji dovoljna količina ovih faktora, semena neće hteti da klijaju. Najveći broj semena, naročito semena biljaka iz umerene zone, najbolje će da klijaju na sobnoj temperaturi (16-27°C). Supstrat treba da bude rastresit i umereno vlažan, nikako prenatopljen sa vodom.

U kakvim uslovima želite da gajite željenu biljku?

Ukoliko željenu biljku želite da uzgajate napolju, onda treba da proverite da li su uslovi iz vaše oblasti slični uslovima sredine gde ona u prirodi raste. Ukoliko se odlučite da je gajite u zatvorenom, onda bi trebalo da podesite optimalne uslove u toj prostoriji za datu biljku.

VREME NAKLIJAVANJA

Treba da isplanirate pravo vreme za naklijavanje semena. Ukoliko planirate da biljku presadite u spoljašnju sredinu, onda biste trebali da isklijate biljke pre perioda kada se ta biljka javlja u prirodi. Na taj način ćete biljku izložiti promenama u sredini onda kada su u prirodi onakvi uslovi kakvi odgovaraju baš toj biljci. Za drvenaste biljke, to se najčešće vrši 6-12 nedelja pre pojave poslednjeg mraza. Tačno vreme isklijavanja zavisiće od vrste biljaka koju uzgajate, kao i od namene.

Obratite pažnju na inforamcije sa pakovanja semena. Na njima se najčešće nalaze informacije o tome kada možete da ih posejete, koliko svetla i vode trebaju, itd. Informacije možete da pronađete i na internetu.

Klijavost

Treba voditi računa o starosti semena jer njihova klijavost vremenom opada. Semena ne bi trebala da budu starija od 2 godine, ali se dužina čuvanja semena razlikuje od vrste do vrste. Prilikom kupovine semena obratite pažnju na rok trajanja.

SEME IZ PLODA

Ukoliko uzimate semena iz ploda, onda treba da semena izvadite, očistite, osušite i posle toga koristite. To se radi da semena prilikom raspada ploda ne bi zajedno sa njim ubuđala.

Nekim semenima treba duže vremena da isklijaju, čak i do nekoliko meseci. Većini semena treba samo nekoliko dana, naročito ako su biljke iz predela sa umerenom klimom.

Kako da proverite klijavost semena?

Potopite semena u čašu vode i ostavite ih potopljenim tokom 15 min. Semena koja isplivaju na površinu najverovatnije neće klijati.

Kakav supstrat je najbolji za naklijavanje?

Supstrat je podloga u kojoj će seme da klija. Ukoliko želite da se biljka što bolje i što pre razvije, onda ćete koristiti rastresitiji supstrat sa što manje hranljivih materija. Odličan primer jesu kokosova vlakna, zato što ispunjavaju oba zahteva. U ovakvoj sredini koren će lako da prodire, imaće dovoljno kiseonika (više kiseonika – brži rast kako korena, tako i biljke) i sve više će da se razvija u potrazi za vodom i nutrijentima.

Naklijavanje semena
Kokosova vlakna kao idealan supstrat za naklijavanje

Najprirodniji način za za klijanje semena jeste u odgovarajućem tipu zemljišta. Semena mogu da se isklijaju i u vlažnom ubrusu ili u supstratima poput već pomenutog kokosa, kamene vune, treseta i slično.

MIKS SUPSTRATA ZA NAKLIJAVANJE

Ukoliko koristite običnu zemlju, onda izaberite zemlju sa što manje nutrijenata, a u nju dodajte perlit ili vermikulit da biste povećali rastresitost i količinu kiseonika. Možete i sami da napravite susptrat tako što biste pomešali mleveni sphagnum treset sa perlitom i vermikulitom u odnosu 1:1:1.

Ako kupujete zemlju, onda neka to bude zemlja koja je namenjena za isklijavanje semena. Takva zemlja u svom sastavu uključuje crni i beli sphagnum treset i perlit, a sitnije je granulacije.

KAMENA VUNA

Kamena vuna je takođe dobra podloga. Radi se o hidroponskom supstratu. Ona ima takvu strukturu da odlično zadržava vodu i vazduh, a nema hranljivih materija i pH je neutralna. 

Kako naklijati većinu semena?

Priprema

Korak 1: Pripremite sve što vam je potrebno za isklijavanje: supstrat, prskalica sa vodom (odstajala voda bar 24 časa), saksija ili kontejner sa rupicama na dnu, semena i providna folija.

Korak 2: Proverite klijavost semena tako što ćete ih potopiti u čaši vode i držati tokom 15 min. Semena koja isplivaju bacite, a ona koja ostanu pod vodom koristite za isklijavanje.

Korak 3: Ispunite saksijicu supstratom. Ostavite prazno 1,5 cm od vrha saksije.

Korak 4: Uzmite prskalicu i naprskajte supstrat vodom. Neka bude vlažan, ali ne prenatopljen vodom.

Unošenje semena

Korak 5: Postavite seme na sredinu saksije ili više njih da biste osigurali da će bar jedno da isklija.

Korak 6: Prekrijte semena sa slojem supstrata debljine oko 0,5cm.

Korak 7: Ponovo navlažite zemlju prskalicom.

Korak 8: Saksiju prekrijte folijom da bi zadržavala toplotu i vlagu. Izbušite foliju da bi vazduh cirkulisao.

Čuvanje

Korak 9: Saksijicu držite na sobnoj temperaturi, a ako uzgajate mikrobilje onda su vaša semena na vrhu supstrata i bilo bi dobro da se drži u mraku dok se ne pojavi izdanak.

Korak 10: Možete da napravite i ceduljice da biste označili kada i koju biljku ste posejali. Ovo je naročito važno ako sejete više biljaka.

ODRŽAVANJE

Korak 11: Povremeno, po potrebi, vlažite supstrat. Ne dozvolite da se supstrat osuši ili da bude prenatopljen. Najidealnije vreme za vlaženje supstrata jeste ujutro i u podne. Ukoliko to činite predveče, onda u toku noći može doći do razvoja buđi u supstratu.

Korak 12: Čim ugledate prve izdanke, pomerite saksiju na mesto sa dosta sunčeve svetlosti. Postarajte se da temperatura iznosi iznad 21°C. Foliju uklonite.

Dodavanje prihrane

Korak 13: Čim biljka izraste iznad 5 cm visine, možete da krenete sa prihranom. S obzirom na to da supstrat koji ste koristi ne sadrži nutrijente, potrebno je da se prihrani makro i mikronutrijentima neophodnim za rast i razvoj biljke. Možete da izaberete ili mineralnu ili organsku prihranu, u zavisnosti od potrebe biljaka.

Korak 14: Ukoliko ste pregusto zasejali semena, možete da izdvojite ona koja su slabo proklijala. Na taj način ćete dati prostora onim što su dobro proklijala da postanu još jača.

PRESAĐIVANJE

Korak 15: Kada krene sezona obabrane biljke, vreme je da se sadnice presade ili u veću saksiju ili napolje. Prilikom presađivanja, postarajte se da imate odgovarajući supstrat.

Da li postoje izuzeci?

Kao i svi organizmi, tako se i biljke prilagođavaju različitim uslovima sredine. S obzirom na to da postoji preko 300.000 biljnih vrsta, naravno da postoje i izuzeci koji traže i neke dodatne uslove za klijanje. Npr. nekim semenima može biti potrebna svetlosna stimulacija, a neka semena trebaju da prođu kroz simulaciju hladnog ili toplog perioda (simulacija zime i leta).

O izuzecima, načinima njihovog naklijavanja, razvoju klice, problemima prilikom naklijavanja, ubrzanju procesa naklijavanja i presađivanju moći ćete da pročitate u našem narednom članku.

Diskusija

Kako vi naklijavate semena? Podelite sa nama vaša iskustva. 

Više članaka o naklijavanju semena i biljkama generalno možete da pročitate klikom OVDE.

Slike profesionalne opreme za naklijavanje semena preuzeli smo sa sajta www.hidroponika.co.rs (Sve za vaše biljke).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *