Skip to content

Biljke: Uzgoj u kontrolisanim uslovima

Najvažniji faktori značajni za uzgoj biljaka su: temperatura, vlažnost vazduha, svetlost, strujanje svežeg vazduha, vlažnost supstrata (koncentracija kiseonika u supstratu), pH vrednost supstrata i koncentracija đubriva. Kontrolisanjem ovih faktora ostvaruju se veći i kvalitetniji prinosi, smanjuje se šansa za pojavu štetočina i bolesti kao i uticaj prirodnih nepogoda. Takođe, omogućava se uzgoj biljaka u periodima kada nije njihova sezona ili kada želimo da uzgajamo biljke koje ne rastu u našim krajevima.

Otkrijte sve o gajenju biljaka u vodi. Klikom na sliku poručite neki od proizvoda!

Kontrola ekoloških faktora prilikom uzgoja biljaka na otvorenom je samo delimično moguća. Zahvaljujući prirodnim nepogodama, naglim promenama ekoloških faktora i prisustvu velikog broja štetočina dolazi do limitirajućeg uspeha prilikom uzgoja biljaka na otvorenom. Međutim, prilikom odabira uzgoja na otvorenom ili u zatvorenom treba imati na umu i ostale faktore, poput visine početnog ulaganja, vrste biljaka koje se uzgajaju, cene na tržištu, dostupnosti obradivog zemljišta, godišnje varijacije temperature, doba godine, terena, generalne isplativosti, itd.

U nastavku teksta navešćemo različite tehnike uzgoja u zatvorenom i uporedićemo njihove osobine. Upoređivanje ćemo izvršiti između plastenika, staklenika, polikarbonatnih plastenika, potpuno zatvorenih objekata i modifikovanih objekata.

PLASTENICI i staklenici

Plastenici i staklenici stvaraju efekat staklene bašte. Tačnije, plastika i staklo propuštaju sunčevu svetlost koja zagreva vazduh i podiže novo vlage unutar plastenika tj. staklenika. Plastika i staklo dobro čuvaju nastalu toplotu i vlagu čime se sprečavaju nagle varijacije glavnih ekoloških faktora u toku dana i noći. Plastenici i staklenici omogućavaju uzgoj biljaka tokom kasne zime i ranog proleća čime se znatno produžava sezona uzgoja u odnosu na uzgoj na otvorenom.

Staklenik

Prednost stakla je u većoj propustljivosti svetlosti i boljem zadržavanju toplote i vlage, a prednost plastike se vidi u ceni, brzini i lakoći ugradnje. Novi trend je da se za izgradnju ovih objekata upotrebljavaju polikarbonati koji u odnosu na staklo imaju mnogo bolju izolaciju, iako propuštaju malo manje svetlosti, a značajno su jeftiniji u odnosu na staklo.

Dodatnim grejanjem ovih objekata u toku zimskih noći, kao i produživanjem trajanja svetlosti primenom veštačkog osvetljenja, moguć je kontinuiran uzgoj biljaka u toku cele godine. Na ovaj način se ostvaruju mnogo veći i kvalitetniji prinosi u odnosu na uzgoj na otvorenom na površini iste veličine. 

Primenom hidroponičnog, akvaponičnog ili aeroponičnog uzgoja u ovim objektima mogu da se dobiju drastično veće količine kvalitetnijih prinosa. Takođe, primenom ovih sistema moguća je i kolonizacija krovova zgrada, a to je odavno prisutno u nekim zemljama (npr. Kina, Amerika i Australija). Na ovaj način gradovi mogu da dobijaju izvore sveže hrane bez velikih troškova transporta ili korišćenja različitih hemikalija za održavanje kvaliteta.

Grejanje plastenika i staklenika

U toplijim klimatima nije poželjno da ovi objekti imaju dobru izolaciju i visoku providnost materijala, zato što bi se javio problem sa pregrevanjem. Što je veća temperatura unutar objekta, to je potrebno više energije za provetravanje i hlađenje. U hladnijim klimatima poželjnija je bolja izolacija i veća providnost materijala. 

Temperatura se najčešće održava određenim uređajima kao što su grejalice i sistem ventilacije, ali i iskorišćavanjem prirodnih pojava i procesa kao što su geotermalna energija, ukopavanje objekta, iskorišćavanje putanje Sunca, kompost, albedo efekat (crna burad ispunjena slanom vodom), iskorišćavanje termomineralnih izvora, itd.

Uzgoj biljaka u zatvorenom

Uzgoj biljaka u potpuno zatvorenim prostorijama postaje sve aktualniji razvojem sijalica koje imitiraju sunčevu svetlost. Ove sijalice imitiraju prvenstveno plavi i crveni spektar sunčeve svetlosti koji su ujedno i najvažniji delovi spektra za rast i razvoj biljaka. Primenom sijalica mogu da se ostvare odlični rezultati, iako to dodatno poskupljuje proces uzgoja biljaka.

Kao objekat za uzgoj mogu da posluže sobe, ostave, podrumi, skladišta, napušteni tuneli, transportni kontejneri, atomska skloništa, staklene vitrine, ormari ili bilo koja zatvorena prostorija. Na ovaj način se poboljšava izolacija i omogućava gotovo potpuna kontrola svih faktora ključnih pri uzgoju biljaka. Ukoliko imate višak prostora u vašem domu, možete da uzgajate biljke u zatvorenom. Na primer, uzgoj mikrobilja, klica i pšenične trave najčešće se vrši u zatvorenim prostorijama.

Uzgoj biljaka u modifikovanim objektima

Postoje i objekti za uzgoj biljaka koji predstavljaju kombinaciju staklenika i potpuno zatvorene prostorije. Radi se o objektima koji su postavljeni u pravcu kretanja Sunca. Dakle, objekat je postavljen u pravcu istok-zapad, duži deo objekta je okrenut ka jugu i samo ta polovina je izgrađena od polikarbonata ili stakla, a deo koji je okrenut ka severu je u potpunosti izgrađen od svetlo-nepropusnog materijala sa dobrom izolacijom.

Uzgoj biljaka u kontrolisanim uslovima

Ovakvi objekti su odlični za uzgoj biljaka tokom cele godine. Za razliku od potpuno zatvorenih prostorija ovde se koristi prirodno osvetljenje, čime se smanjuju troškovi uzgoja. Za razliku od staklenika, modifikovani objekti imaju bolju izolaciju i optimalniji odnos ekoloških faktora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »