Skip to content

Kako ukloniti prašinu?

Šta je prašina?

Prašina, koja se gomila u stambenim objektima, uglavnom se sastoji od kose, mrtvih ćelija ljudske kože, vlakana odeće, dlaka kućnih ljubimaca, mrtvih delova insekata, grinja, bakterija, virusa, polena, spora, mrvica hrane, zemlje, peska, gline, sitnih plastičnih čestica i različitih prljavština. Dakle, prašinu čini kombinacija sitnih organskih i neorganskih materijala.

Kako ukloniti prašinu
Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Kako prašina utiče na naše zdravlje?

Izloženost prašini može dovesti do različitih negativnih efekata. Najčešće posledice su respiratorni problemi, astma, alergijske reakcije i trovanje olovom (ukoliko prašina sadrži olovo). Dakle, problemi su najčešće povezani sa sistemom organa za disanje, zato što se udisanjem prašina unosi u organizam. Međutim, kada deo prašine prođe barijeru ovog sistema organa, onda ulazi u krv i može da izazove niz drugih oboljenja.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Kako prašina dospeva u naš dom?

Prašina se unosi u prostorije preko tri glavna izvora:

1: Prašina koja nastaje pod uticajem ljudi i kućnih ljubimaca, tj. unutrašnji izvori prašine (npr. mrtva koža, dlake i mrvice hrane)

2: Unošenje prašine u prostoriju preko obuće i odeće (npr. pesak, zemlja, glina, itd.)

3: Ulazak prašine kroz prozore i vrata (npr. virusi, bakterije, spore, polen i drugi materijali koje nosi vetar)

Kako ukloniti prašinu?

Iako je nemoguće potpuno uklanjanje prašine, ono što može da se učini jeste poboljšanje kvaliteta sredine u kojoj provodite vreme. Zahvaljujući tome, smanjićete gomilanje prašine i izbeći ćete većinu negativnih efekata koje prašina čini po vaše zdravlje.

Da bismo što efikasnije uklonili prašinu neophodno je da se pozabavimo sa sva tri njena izvora. Korake efikasnog uklanjanja prašine prikazaćemo u nastavku teksta.

Uklanjanje postojeće prašine

Minimalizam

Što više predmeta (ukrasi, igračke, slike, suveniri, knjige, itd.) imate u stanu, po policama, stolovima, podu ili zidovima, to je veća površina za nakupljanje prašine. Što je veća površina to je teže uklanjanje prašine. Prašina se zavlači u sitne rupice na predmetima i ostaje zarobljena. Dakle, ukoliko je moguće uklonite što više predmeta sa pomenutih površina.

Odličan primer su tepisi i plišane igračke koji moraju redovno i dobro da se ispiraju da bi se što bolje uklonila prašina zarobljena unutar njihovih pora. Usisavanjem tepiha nikada nećete moći potpuno ukloniti prljavštine. Prašina se lako uklanja sa glatkih površina koje se mogu čistiti (glatki podovi kao što su drvo, pločice, linoleum i vinil) usisivanjem i brisanjem.

Isti slučaj je i sa zavesama sa velikom površinom. Bolje rešenje čine roletne ili zavese koje se jednostavno peru.

Redovno čišćenje

  1. Brisanje: Prašina se prvo briše vlažnom krpom sa mikrovlaknima. Brisanje je najidealnije vršiti od gornjih delova prostorije (zidovi, police, stolovi) ka donjim. Detaljno brisanje prašine je poželjno bar jednom u mesec dana.

Ovdje dodajte tekst naslova

2. Usisavanje: Najidelniji su usisivači sa filterima visoke filtracije. Tepisi se generalno teže efikasno usisavaju nego tvrde površine. Što je veća površina na tepihu, to je teže ukloniti prašinu. Birajte tepihe sa kraćim “dlakama”. Poželjno je što češće i što bolje čišćenje filtera na usisivaču. Poželjno je usisavanje bar dva puta u nedelju dana.

3. Brisanje podova: Glatke podove prebrišite navlaženom krpom ili brisačem. Prisanje podova je poželjno izvršiti nakon usisavanja.

Suzbijanje grinja

Grinje su mikroskopske štetočine koje žive u kućnoj prašini i izazivaju alergijske reakcije, uključujući astmu. Hrane se našom odumrlom kožom i dlakama. One doprinose problemima sa prašinom, tako da preduzimanje mera predostrožnosti protiv njih takođe može pomoći u smanjenju izloženosti.

Koraci
  1. Redovno pranje i menjanje posteljine i ostalih perivih površina
  2. Redovno pranje odeće i obuće
  3. Redovno kupanje, tj. uklanjanje mrtve kože i kose sa tela
  4. Održavanje vlažnosti vazduha u prostoriji do 50% vlažnosti. Deovlaživači vazduha često imaju ugrađen i filter za prašinu. Ventilacioni sistem takođe smanjuje vlažnost vazduha, a klima uređaji takođe poseduju filtere za prašinu. Neophodno je redovno čišćenje svih postojećih filtera.

Sprečavanje unošenja prašine obućom i odećom

Postavljenje otirača

Da bi efikasnije sprečili unošenje prašine u domove, potrebno je da se postave dva otirača. Jedan otirač bi postavili ispred ulaznih vrata, a drugi iza. Prilikom ulaska u objekat poželjno je što bolje čišćenje obuće. Zahvaljujući naborima na otiraču prljavštine se lako skidaju sa obuće, a zahvaljujući njegovoj velikoj površini prljavštine ostaju zarobljene u otiraču. Nakon što se nagomilaju prljavštine, potrebno je očistiti otirače. Zahvaljujući otiračima možete da sprečite unošenje do 80% prašine koja se unosi obućom.

Izuvanje

Izuvanje obuće je sledeći korak smanjenja nagomilavanja prašine. Otirač neće uspeti da u potpunosti ukloni sve prljavštine. Potrebno je da se izujete i da obuću odložite u cipelarnik. Unutar doma možete da obuvate papuče ili neku drugu čistu obuću u kojoj ćete se osećati prijatnije.

Sprečavanje unošenja prašine preko prozora i vrata

Zatvaranje prozora

Poželjno je da prozori budu zatvoreni kada duva jači vetar. Otvaranjem samo gornjih prozora sprečavate ulazak težih čestica prašine.

Ventilacioni sistem

Ventilacioni sistem se najčešće sastoji od dva ventilatora. Jedan unosi svež vazduh u prostoriju, a drugi se nalazi na suprotnom delu prostorije i izbacuje ustajali vazduh. Postavljanjem ugljenog filtera sa filterom za prašinu istovremeno uklanjate prašinu i prešišćavate vazduh od neprijatnih mirisa, gasova i prljavština. Filter se, u ovom slučaju, postavlja na ventilator koji dovodi vazduh u prostoriju.

kako ukloniti prašinu
Ugljeni filter sa spoljnim filterom za prašinu. Izvor Hidroponika doo
Prečistač vazduha

Umesto ventilacionog sistema moguća je upotreba prečistača vazduha. Oni se obično sastoje od ventilatora koji uvlači vazduh kroz filter za prašinu. Filter se obično sastoji od materijala naborane površine ili tkanine sa jako sitnim porama.

Kao prečistač vazduha može da se koristi ventilator sa ugljenim filterom sa filterom za prašinu (kao i kod ventilacionog sistema). Ovaj prečistač može da se postavi bilo gde u prostoriji, a najidelnije mesto je tamo gde najviše vremena provodite.

SUMACIJA

Prašina se nalazi svuda oko nas, ali i na nama. Lako nastaje, lako se širi vazduhom i još lakše nagomilava. Zbog svega toga, ne postoji jednostavan način za rešenje ovog problema. Što više navedenih koraka ispunite, to ćete imati zdraviju sredinu za život.

SRODNI ČLANCI

Srodne članke možete da pročitate ili prelistate klikom OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *