Skip to content

Zašto koristiti lekovito bilje?

Sve veći broj ljudi pribegava vođenju zdravijeg načina života, raznovrsnijoj ishrani i povećanoj fizičkoj aktivnisti, kao vidu prevencije razvoja bolesti. Sve je to potrebno u cilju održavanja zdravlja kompletnog organizma kao i jačanja imuniteta koji nam pomaže u borbi protiv raznih patogena ili za prilagođavanje na promene u životnoj sredini (npr. loš kvalitet hrane, vazduha, vode, itd.). Lekovito bilje pomaže u lečenju bolesti prvenstveno kao vid prevencije, ali i kao pravi prirodni lek.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE

Zašto izabrati lekovito bilje umesto farmaceutskih lekova?

 • Na svetu postoji preko 300.000 biljnih vrsta, od kojih je kod više desetina hiljada utvrđeno postojanje biohemijskih supstranci koje su pogodne za lečenje ili prevenciju većine poznatih bolesti
 • Biohemijske supstance biljnog porekla koriste se za proizvodnju farmaceutskih lekova, ali ne uvek. Naime, često se prilikom proizvodnje lekova koriste hemikalije dobijene na sintetički način.
 • Lekovito bilje poseduje optimalnu, odn. prirodnu koncentraciju lekovitih supstanci
 • Biljni preparati su manje agresivni u odnosu na jake lekove
 • Lekovi, prvenstveno sintetične supstrance, često izazivaju širok spektar neželjenih dejstava i jako ih je teško ukloniti iz organizma
 • Prirodni vid lečenja se ne usresređuje samo na lečenje nastalih bolesti već je pre svega dobar vid prevencije
 • Primenom lekovitog bilja manje su verovatnoće da će doći do neželjenih efekata po organizam

KORISNI PRIMERI

Kao primere, navešćemo neke bolesti koje se često javljaju među ljudskom populacijom, a gde lekovito bilje ima veliki uticaj. Napomena: Ove terapije nisu zamena za medicinsko lečenje, ali se od njih možete osećati mnogo bolje. Pre uzimanja lekovitog bilja obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Dijabetes i lekovito bilje

 • Svakodnevno jedite sirov beli luk, kuvan crni luk ili sok od crnog luka kako biste poboljšali krvotok i smanjili nivo šećera u krvi.
 • Šolja čaja od korena maslačka – Koren maslačka podstiče rad pankreasa i proizvodnju insulina.
 • Ulje noćurka – bogato je gama linolenskom kiselinom, može da ublaži bol i trnjenje nerava oštećenih dijabetesom.
 • Vitamini A,B,C,E (pridno se nalaze u biljkama) mogu pomoći da izbegnete dugoročne probleme od dijabetesa.

HLadne šake i stopala

Da biste poboljšali cirkulaciju krvi i sprečili preterano zgrušnjavanje i usporavanje krvi isprobajte sledeće:

 • Dodajte hrani i piću začine koji greju, kao što su đumbir i ljuta paprika.
 • Dva puta na dan popijte šolju čaja od gloga, samog ili u kombinaciji sa đumbirom i cimetom.
zašto koristiti lekovito bilje
Image by 🌼Christel🌼 from Pixabay

Kakve sve vrste lekovitog bilja postoje?

Postoje različite vrste lekovitog bilja i one mogu ispoljavati različita dejstva (jaka i slaba). Biljke blagog dejstva, poput kamilice, nane i lipe, možemo koristiti svakodnevno u različitim čajevima ili pri proizvodnji krema. Ukus čaja možete dodatno obogatiti dodavanjem bobičastog i drugog voća.

PREPORUKA

 • U rerni osušite borovnice, jabuke ili brusnice pa dodajte u čajnu mešavinu.
 • Čist biljni čaj je savršen dodatak kupki, npr: gospin plašt – Skuvati šolju čaja od gospinog plašta pa dobivenu tečnost ubaciti u kupku.
 • Isfiltritrani ostaci čaja poput cveta lipe mogu se koristiti kao obloge tako što ih stavite na telo i prekrijete čistim parčetom tkanine.

Zaključak

Kao što ste i sami mogli da zaključite iz članka, lekovito bilje nudi niz lekovitih efekata po organizam čoveka i poseduje široku primenu. Ovo što smo u ovom članku napisali je zaista jedan mali procenat svega onoga što lekovito bilje zaista i jeste.

U mnogim zemljama poput Kine ovo je pre svega jedan od osnovnih oblika lečenja, ali kao i u svemu treba biti umeren, i posavetovati se sa stručnjacima pre primene nekog od bilja.

Pitanje za vas? Da li ste i u kojoj meri koristili lekovito bilje? Koliko vam je ono pomoglo u odnosu na komercijalne lekove? Koliko često pribegavate korišćenju ovakvog vida lečenja?

SRODNI ČLANCI

Više o uticaju ishrane na zdravlje možete da pročitate u našem članku: “Ekologija: Savršena ishrana za čoveka”.  Ostale srodne članke možete da otvorite klikom OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *