Skip to content

Zašto koristiti lekovito bilje?

Sve veći broj ljudi pribegava zdravijem načinu života, raznovrsnijoj ishrani i povećanoj fizičkoj aktivnisti, kao vidu prevencije razvoja bolesti. Više o uticaju ishrane na zdravlje možete da pročitate u našem članku: “Ekologija: Savršena ishrana za čoveka”. Sve je to potrebno u cilju održavanja zdravlja kompletnog organizma kao i jačanja imuniteta koji nam pomaže u borbi protiv raznih patogena ili za prilagođavanje na promene u životnoj sredini (npr. loš kvalitet hrane, vazduha, vode, itd.). Lekovito bilje pomaže u lečenju bolesti prvenstveno kao vid prevencije, ali i kao pravi prirodni lek.

Zašto izabrati lekovito bilje umesto farmaceutskih lekova?

 • Na svetu postoji preko 300.000 biljnih vrsta, od kojih je kod više desetina hiljada biljaka utvrđeno postojanje biohemijskih supstranci koje su pogodne za lečenje ili prevenciju većine poznatih bolesti
 • Biohemijske supstance biljnog porekla koriste se za proizvodnju farmaceutskih lekova, ali se ove hemikalije u proizvodnju lekova često dobijaju na sintetički način
 • Lekovito bilje poseduje optimalnu, odn. prirodnu količinu lekovitih supstanci
 • Biljni preparati su manje agresivni u odnosu na jake lekove
 • Lekovi, prvenstveno sintetične supstrance, često izazivaju širok spektar neželjenih dejstava i jako ih je teško ukloniti iz organizma
 • Prirodni vid lečenja se ne usresređuje samo na lečenje nastalih bolesti već je pre svega dobar vid prevencije
 • Primenom lekovitog bilja manje su verovatnoće da će doći do neželjenih efekata po organizam

Kao primere, navešćemo neke bolesti koje se često javljaju među ljudskom populacijom, a gde lekovito bilje ima veliki uticaj.

Napomena: Ove terapije nisu zamena za medicinsko lečenje ali se od njih možete bolje osećati. Pre uzimanja lekovitog bilja obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Dijabetes i lekovito bilje

 • Svakodnevno jedite sirov beli luk, kuvan crni luk ili sok od crnog luka kako biste poboljšali krvotok i smanjili nivo šećera u krvi.
 • Šolja čaja od korena maslačka – Koren maslačka podstiče rad pankreasa i proizvodnju insulina.
 • Ulje noćurka – bogato je gama linolenskom kiselinom, može da ublaži bol i trnjenje nerava oštećenih dijabetesom.
 • Vitamini A,B,C,E (pridno se nalaze u biljkama) mogu pomoći da izbegnete dugoročne probleme od dijabetesa.
Noćurak
Image by Mustafa VAROL from Pixabay

HLadne šake i stopala

Da biste poboljšali cirkulaciju krvi i sprečili preterano zgušnjavanje i usporavanje krvi isprobajte sledeće:

 • Dodajte hrani i piću začine koji greju, kao što su đumbir i ljuta paprika.
 • Dva puta na dan popijte šolju čaja od gloga, samog ili u kombinaciji sa đumbirom i cimetom.
Image by 🌼Christel🌼 from Pixabay

Kakve sve vrste lekovitog bilja postoje?

Postoje različite vrste lekovitog bilja i one mogu ispoljavati različita dejstva (jaka i slaba). Biljke blagog dejstva poput kamilice, nane, lipe možemo koristiti svakodnevno u različitim oblicima čajevima i npr. u kozmetici kao dodatak kremama. Ukus čaja možete dodatno obogatiti dodavanjem bobičastog i drugog voća.

Postupak:

U rerni osušite borovnice, jabuke ili brusnice pa dodajte u čajnu mešavinu.

Čist biljni čaj je savršen dodatak kupki, npr: gospin plašt

Postupak:

Skuvati šolju čaja od gospinog plašta pa dobivenu tečnost ubaciti u kupku.

Isfiltritrani ostaci čaja poput cveta lipe mogu se koristiti kao obloge tako što ih stavite na telo i prekrijete čistim parčetom tkanine.

Zaključak

Kao što ste i sami mogli da zaključite iz članka, lekovito bilje nudi niz lekovitih efekata po organizam čoveka i poseduje široku primenu. Ovo što smo u ovom članku napisali je zaista jedan mali procenat svega onoga što lekovito bilje zaista i jeste.

U mnogim zemljama poput Kine ovo je pre svega jedan od osnovnih oblika lečenja, ali kao i u svemu treba biti umeren, i posavetovati se sa stručnjacima pre primene nekog od bilja.

Pitanje za vas? Da li ste i u kojoj meri koristili lekovito bilje? Koliko vam je ono pomoglo u odnosu na komercijalne lekove? Koliko često pribegavate korišćenju ovakvog vida lečenja slobodno podelite sa nama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »