Skip to content

Kako gajiti orhideje?

Orhideje su definitivno jedne od najlepših biljaka na svetu. Lepotu im karakterišu latice specifičnih boja po čemu su veoma prepoznatljive. Glavni razlog njihove raznolikosti jeste upravo u tome što su ove biljke veoma prilagodljive prostoru u kom se nalaze.

Kako gajiti orhideje
Image by Janyka Mitchell from Pixabay
Kako uzgajati orhideje
Image by Foto-RaBe from Pixabay

NAJBOLJI USLOVI ZA UZGOJ ORHIDEJA

Nemoguće je dati potpuno precizna uputstva o najboljim načinima za njihovo gajenje, jer ih ima preko 25.000 vrsta. Međutim, možemo se fokusirati na njihove zajednike potrebe:

  1. Voda
  2. Svetlost
  3. Zemljište

VODA

U zavisnosti od vrste orhideje koju imamo možemo da saznamo njene potrebe za prethodno pomenute parametre. Na primer, ukoliko orhideja ima masne pseudo-lukovice, treba je zalivati umereno i treba da se gaji na grubim podlogama. Ukoliko orhideja nema masne pseudo-lukovice, zahtevaće češće zalivanje i uzgoj na podlozi koja zadržava vlagu, kao što je recimo mahovina.

SVETLOST

Orhideje spadaju u biljke kojima je potrebno izuzetno mnogo svetlosti. Ako govorimo u satima, to je oko 14 sati svetlosti svakog dana cele godine. Svesni smo činjenice da u zimskim mesecima brže padne noć i upravo zbog toga je često potrebno koristiti dodatno osvetljenje kako bi biljka pokazala svoj pun potencijal.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

SAVET

Ukoliko čuvate orhideje na simsu prozora, gledajte da ih, ukoliko postoji mogućnost, držite na prozoru koji se nalazi u pravcu juga. Prozori sa zapadne strane mogu biti previše topli, a prozori sa severne strane su previše mračni.

Odabir odgovarajućih sijalica

Plavo spektar sunčeve svetlosti podstiče vegetativni rast, dok crveni spektar podstiče cvetanje i plodonošenje. Za gajenje orhhideja sijalice punog spektra su optimalan izbor. Led sijalice punog spektra su najbolje rešenje, naročito ukoliko daju svetlost bele boje – oko 6500 kelvina (K).

Koliko dugo je potrebno ostaviti uključeno svetlo za rast?

Ni jedna biljka, pa tako ni orhideje, ne bi trebala da bude pod veštačkim svetlom 24h. Veoma je bitno uspostaviti ravnotežu između svetlosti i tame jer na taj način poboljšavamo biološke procese, uljkučujući rast biljke. Ukoliko ste u mogućnosti kupite utičnice sa ugrađenim tajmerom kako bi tačno podesili vreme trajanja svetlosti.

ZEMLJIŠTE

Podloga za uzgoj orhideja mora obezbediti dobar protok vazduha i odvoda vode. U zavisnosti od vrste orhideje koju uzgajate ona može rasti u tresetnoj mahovini, kori bora ili jele, glinenim kuglicama, kamenoj vuni, perlitu, kokosovim vlaknima ili mešavini koja sadrži kombinaciju ovih materijala.

KAKO SE BRINUTI ZA ORHIDEJE?

  • Zalivanje – Većina orhideja će bolje tolerisati sušu nego previše vlage. Ukoliko želite da je ubijete dajte joj previše vode. Bez adekvatne cirkulacije vazduha biljka će se ugušiti i umreti. Opšte pravilo je zalivanje jednom nedeljno. Između zalivanja ostavite da se podloga osuši, a višak vode ne sme da dođe u kontakt sa podlogom ili korenjem.
  • Đubrenje – Koristite tečno đubrivo ali ga obavezno razblažite više nego za druge biljke. Đubriva treba primenjivati samo kada su biljke u aktivnom rastu.
  • Sađenje i presađivanje – Najpoželjnije su plastične saksije jer kada dođe vreme za ponovno sađenje korenje se može lako odvojiti ili se saksije jednostavno mogu odvojiti. U zavisnosti od vrste orhideje neke je potrebno presađivati svake godine dok druge vrste mogu i do 7 godina biti u jednoj saksiji.

RAZMNOŽAVANJE ORHIDEJA

Razmnožavanje orhideja iz semena je jako teško i ukoliko to želite morate stvoriti sterilne uslove. Za razliku od drugih semena, seme orhideja ne sadrži tkiva za skladištenje hranljivih materija.

PROBLEMI ORHIDEJA

  • Insekti: Ljuskasti insekti su štetočine koje se pričvršćuju za lišće orhideja sišući sok iz biljke. Mogu izazvati žutilo lišća usporavanje rasta ili oslabljenje biljke. Rešenje je upotreba hortikulturnih ulja ili sapunastih insekticida.
  • Paučinaste grinje: Hrane se sokom orhideja stvarajući mrlje na listovima. Rešenje je povećanje vlažnosti vazduha ili kupovina insekticidnog sapuna.
  • Lisne vaši: Skupljaju se na cvetnim pupoljcima i donjoj strani listova. Oni sisaju sok iz biljke uzrokujući izobličen rast i žutilo lišća. Bubamare su prirodni neprijatelji ovih insekata, a kao rešenje mogu da posluže i inskticidni sapuni ili jak mlaz vode.

DISKUSIJA

Budite slobodni da sa nama podelete svoja iskustva vezano za uzgoj orhideja…

SRODNI ČLANCI

Sve članke u vezi sa gajenjem biljaka možete da otvorite klikom OVDE.

Sve što vam je potrebno za gajenje orhideja (npr. supstrati, insekticidi, đubriva, rasveta, itd.) možete da poručite na sajtu www.hidroponika.co.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *