Skip to content

Spelta: Kako i zašto uzgajati speltu?

Spelta (lat. Triticum spelta) je reliktna vrsta pšenice koja se uzgaja više od 7000 godina. Od bronzanog doba pa sve do srednjeg veka predstavljala je važnu životnu namernicu širom Evrope. Zbog njenih lekovitih svojstava odlučili smo da prikažemo kako biste mogli da je sami uzgajate na najjednostavniji način.

Mlada pšenična trava

Nutritivna vrednost

Spelta sadrži oko 340 kalorija na 100 grama. Odličan je izvor proteina, dijetetskih vlakana, B vitamina i brojnih minerala (mangan, fosfor i niacin). Bogata je ugljenim hidratima (oko 70%), dijetetskim vlaknima (oko 12%), a procenat masti je jako nizak.

pšenične Klice

Proklijalo pšenično zrno je izuzetno zdravo, a takođe i drastično bogatije u nutrijentima od običnog zrna. Pšenične klice su bogate biljnim proteinima, esencijalnim aminokiselinama, ugljenim hidratima, beta karotenom, kalijum karbonatom, vitaminima B kompleksa i mineralima (magnezijum, cink, mangan, bakar, fosfor, kalijum, gvožđe, kalcijum, selen i natrijum). 

Pšenične klice

Da bi se dobro svarile potrebno je da se dobro sažvakaju ili prethodno samelju. Preporučuju se deci, trudnicama, sportistima, ali i svim osobama koje imaju problem zbog gubitka kalcijuma i uopšte demineralizacije.

UTICAJ PŠENIČNIH KLICA NA ORGANIZAM:

  • Jača imunitet
  • Poboljšava varenje
  • Prevencija bolesti crevnog trakta (rak debelog creva)
  • Potpomaže mršavljenje
  • Čisti organizam od toksina
  • Obnavlja nervni sistem
  • Efikasne za lečenje depresije
  • Za ljude koji osećaju mišićnu slabost i umor
  • Za nervno napete osobe, štiti od stresa
  • Pozitivno deluje na kožu, kosti, zube, kosu i nokte
  • Čuva srce i krvne sudove i jača srčani mišić
  • Obogaćuje krv kiseonikom
  • Snižava holesterol i trigliceride
  • Poboljšava vid
  • Stabilizuje metabolizam

SOK OD MLADE PŠENIČNE TRAVE

Mlada pšenična trava je drastčno hranljivija od pšeničnog zrna. Životinje će mnogo više hranljivih materija da dobiju iz pšenične trave, zato što je veći deo semena nesvarljiv. Neki izvori ukazuju da je 20 kg pšenične trave dovoljno da se nahrane: 2 krave; 5 svinja; 15 ovaca; 50 zečeva ili čak 400 kokošaka.

Sok od mlade pšenične trave je pun vitamina, minerala, aminokiselina, antioksidanasa, enzima, beta karotena, vitamina A, B, E, K. Sadrži sve elemente neophodne organizmu i izuzetno je zdrav.

Sok od mlade pšenične trave

Nakon dugotrajne nezdrave ishrane, sok od mlade pšenične trave predstavlja odlično rešenje za obnavljanje funkcija jetre i za prečišćavanje celog organizma od toksina.

UTICAJ NA ORGANIZAM

  • Smanjuje rizik od dobijanja tumora
  • Preporučuje se i osobama izloženim zračenju ili hemioterapiji
  • Otklanja štetne naslage sa zidova debelog creva
  • Poboljšava varenje
  • Uklanja holesterol
  • Jača srčani mišić i poboljšava cirkulaciju krvi
  • Reguliše krvni pritisak i šećer u krvi
  • Čisti krv
  • Sprečava pojavu sede kose (usporava starenje)
  • Izbacuje toksine iz organizma
  • Podiže imunitet
  • Otklanja malaksalost i vraća energiju
  • Jača kosti i zglobove
  • Poboljšava rad pluća
  • Poboljšava plodnost
  • Poboljšava koncentraciju
Otkrijte sve o gajenju biljaka u vodi. Klikom na sliku poručite neki od proizvoda!

Postupak uzgoja mlade pšenične trave

Za standardno gajenje pšenične trave potrebna su semena spelte, voda, treset i zemlja. Međutim, zrno pšenice poseduje sve hranljive materije potrebne da bi pšenica izrasla do veličine dovoljne za dobijanje soka. Iz tog razloga, mi ćemo da koristimo samo vodu (hidroponski uzgoj).

Tacna za hdroponski uzgoj pšenice i mikrobiološki preparat

Mnogi koji su uzgajali pšenicu, bez obzira da li u zemlji ili vodi, imali su problema sa pojavom buđi. Sve što je potrebno da bismo izbegli pojavu buđi jeste da ne dozvolimo da semena budu konstantno u vodi, nego da budu vlažna (nikako natopljena). Ukoliko želite da svaki put izbegnete pojavu buđi, onda bi trebali da koristite specijalne posude za uzgoj pšenice u vodi ili da dodajete mikrobiološke preperate na bazi korisnih bakterija (Bacillus sp…) ili gljivica (Trichoderma, Saccharomyces…) koji će delovati kao probiotik.

Uslovi sredine za optimalan rast:

Vlažnost prostorije: 50 – 60%

Temperatura: 17 – 23°C

Svetlost: indirektna (pored prozora) ili veštačka (florescentna ili led rasveta – 20-ak W)

pH vrednost vode (supstrata): 5,8 – 7,5

Postupak traje 12 dana, a na slikama možete videti kako smo mi to postigli.

Kako mi uzgajamo pšenicu

Dan 1: Izdvojiti 2 šake zrna pšenice i isprati ih mlakom vodom. Prebaciti čista zrna u teglu i do polovine napuniti mlakom vodom. Teglu zatvoriti poklopcem koji prethodno izbušite (par rupica). Ostaviti teglu na mračno mesto tokom 10-12h.

Dan 2: Procediti vodu. Semena staviti u tacnu, nežno i ravnomerno rasporediti po dnu, i prekriti vlažnom krpom. Držati na mračnom mestu i 1 – 2 puta dnevno navlažiti krpu. Ponoviti postupak i treći dan. Ne smete da dozvolite da se semena potpuno osuše, odnosno uvek moraju da imaju vlage.

Dan 4: Skinuti krpu. Tacnu postaviti na svetlo mesto, ali bez direktnog sunčevog svetla. Dva puta dnevno dodati malo vode na dno tacne, sačekati da voda prekrije dno i odmah što više vode istresti iz tacne. Cilj je da semena budu vlažna, nikako potpuno natopljena.

Dan 5: Pojava korena i izdanka (ovde možete stati sa uzgojom i koristi samo klice za ishranu). Tokom ostalih dana samo 2 puta dnevno dodajte malo vode i odmah višak istresite. Kako koren raste, cilj je da se nakvasi koren koji će da zadrži malo vode, a semena da ostanu što suvlja.

Dan 12: Pšenica je dovoljno narasla (15 – 20 cm) i spremna je da se poseče (makazama 1-2 cm od dna) i iscedi u sokovniku ili blenderu sa vodom ili pomoću avana i tučka. Na pola čaše pšeničine trave dodaje se 2-3 čaše vode. Sok se može držati u frižideru do 7 dana, ali je najbolje odmah popiti nakon ceđenja. Za lepši ukus možete dodati meda, limuna, narandže ili nekog drugog voća. Sličan postupak možete da vidite u nastavku.

Komercijalni uzgoj pšenične trave

Prozvodnja soka od pšenične trave nije nikakva novina u Srbiji. Postoji nekolicina ozbiljnih firmi koje se bave ovim poslom. S  obzirom na to da je postupak uzgoja veoma jednostavan i da možete da imate mnogo benefita od korišćenja ovog soka, možda se i vama svidi ova ideja. Takođe, dobijenu travu možete koristiti i za ishranu kućnih ljubimaca (zec, hrčak…), domaćih životinja ili neku drugu namenu.

Komercijaln uzgoj pšenične trave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »