Skip to content

Bosiljak - uzgoj bez zemlje i đubriva

Na Jutjubu smo pronašli video u kojem je prikazan uzgoj bosiljka, žalfije, vlašca, nane i još nekoliko biljaka u najobičnijoj vodi, bez ikakvih dodataka. S obzirom na to da na poslu uzgajam bosiljak i žalfiju u jednom kontrolisanom hidroponskom sistemu, odlučio sam da probam i ovaj metod i da uporedim ova dva sistema.

Video prikaz gajenja biljaka u vodi, bez đubriva.  Izvor: Youtube kanal Natural Ways

Hidroponija

Hidroponija predstavlja uzgoj biljaka u vodi bogatoj mineralima. U hidroponskom uzgoju zemlja kao supstrat se izbacuje, a umesto zemlje se koriste supstrati poput glinenih kuglica, kamene vune, perlita, vermikulita, šljunka, kokosa, spužvica, itd. Ovi supstrati u svom sastavu nemaju hranljive materije, pH su neutralni i ne utiču na kvalitet vode, a najčešće se koriste kao potpora, odnosno držači biljaka.

Kopnene biljke se guše ukoliko u supstratu ima previše vode. Ukoliko koren nema dovoljno kiseonika, on će da se guši, da menja boju ka smeđoj i na kraju će da ubuđa. Ovaj problem se u hidroponici najčešće prevazilazi upotrebom vazdušnih pumpi.

LIČNO ISKUSTVO

Iz iskustva, možemo da kažemo da hidroponija predstavlja čistiji, brži i zanimljiviji metod uzgoja biljaka. Nema potrebe za zemljom (nema prljavština). Biljke brže rastu i do 5 puta. Održavanje jednog hidroponskog sistema nije fizički naporno, a više podseća na laboratorijski uzgoj. Najveća prednost hidroponskog sistema jeste u jednostavnom vertikalnom uzgoju, gde se na maloj površini dobijaju velike količine proizvoda.

KRATKY hidroponija

Najednostavniji hidroponski sistem se naziva „Kratky metod“. Za ovaj sistem su potrebani: posuda sa poklopcem, voda, minerali i biljka. Minerali se dodaju u tačno određenim količinama i zahvaljujući tome biljka ima optimalan rast i razvoj.

Princip rada Kratkijevog sistema
Najjednostavniji hidroponski sistem - poznat kao Kratkijev metod

Ovaj metod uzgoja se zasniva na tome što se u sistem dodaje voda sa mineralima koje će biljka postepeno da usvaja. Zahvaljujući tome opada nivo vode, a povećava se zona sa kiseonikom u gornjem delu posude. Gornji deo korena će se nalaziti u zoni sa većim sadržajem kiseonika i vlage. Mali deo kiseonika će da prodre u vodu odakle će koren da crpi mineralne materije. Zahvaljujući ovom principu, nema potrebe za vazdušnim pumpama.

Uzgoj bosiljka bez zemlje i đubriva

Od postojećeg bosiljka iz našeg NFT hidroponskog sistema uzeli smo reznicu i ožilili u jednostavnom improvizovanom Kratky sistemu. Koristili smo teglu kao hidroponsku posudu, a česmovaču kao medijum za uzgoj. Parče kartona je poslužilo kao potpora za biljku. Česmovača je prethodno ostavljena 24 časa da ispari hlor (štetan po biljke). Za razliku od standardnog Kratky metoda, u ovom slučaju nismo dodavali ništa u vodu.

Bosiljak u tegli
Kloniranje bosiljka u tegli sa česmovačom

Reznicu smo uzeli tako što smo grančicu bosiljka iskeli pod uglom od 45 stepeni, 5 mm ispod čvora. Ostavili smo samo par vršnih listova, a reznicu smo ubacili u teglu sa vodom. Teglu smo ostavili pod veštačkim svetlom (fluorescentne sijalice od 24 W). Nakon toga smo samo pratili promene, a kada je bosiljak potrošio skoro celu vodu iz tegle dodali smo još vode.

Rezultati

Nakon nekoliko dana uočili smo male bočne korenove. Korenje se vremenom izduživalo, a novi listovi su polako krenuli da rastu. Vremenom je opadao nivo vode u tegli, a gornji deo korena je bio u zoni bogatoj kiseonikom. Nakon mesec dana koren je potpuno zauzeo teglu, a listovu su bujni i zeleni. Prilikom trljanja listova javlja se karakteristični miris svežeg bosiljka. Bosiljku je bilo potrebno više vremena nego prilikom rasta u našem NFT sistemu sa mineralima, a na listovima se video i blagi uticaj stresa.

Zaključak

Uzgoj bosiljka je moguć u najobičnijoj vodi, bez dodataka. Bosiljak je uspešno razvio zdrav korenov sistem bele boje i bujne zelene listove, ali je pretrpeo stres i sporije rastao u odnosu na NFT hidroponski sistem.

Bosiljak u vodi bez đubriva
Razvijen korenov sistem i bujni listovi

Saveti

1: Umesto veštačkog svetla, možete da koristite i prirodno, tako što ćete postaviti teglu pored prozora.

2: U providnim posudama može da se desi da dođe do rasta cijanobakterija čije je prisustvo prepoznatljivo po zelenoj boji vode. Cijanobakterije mogu dodatno sputati rast biljke, a zbog toga bi bolje bilo da se koristi neprovidna posuda za ovakav vid uzgoja.

3: Regulacijom pH vrednosti česmovače pomoću azotne kiseline ubrzao bi se i pospešio rast bosiljka.

SRODNI ČLANCI

Otkrijte više o ovakvom načinu gajenja biljaka klikom OVDE. Otvorite srodne članke klikom OVDE.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Izvor naslovne slike: Image by Leopictures from Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *