Skip to content

Šta je eko umetnost?

Umetnost predstavlja delatnost, ili način izražavanja, kojom umetnik zahvaljujući svojoj kreativnosti stvara dela koja izazivaju određene emocije kod posmatrača. Sa druge strane, ekologija se bavi proučavanjem odnosa između organizama i okoline kao i odnosa između samih organizama. Ekologija se prvenstveno bazira na održavanju ravnoteže u prirodi od koje između ostalog ovisi i opstanak ljudske civilizacije. Kombinovanjem ekologije i umetnosti nastaje ekološka ili eko umetnost koja ima za cilj da prenosi ekološke poruke koje će da izazovu određene emocije kod posmatrača.

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Eko umetnost zasnovana na reciklaži

Spajanje reciklaže otpada sa umetnošću predstavlja odličan primer eko umetnosti. Dakle, za izradu umetničkih dela mogu da se koriste otpadne sirovine koje bi na ovaj način bile ponovno upotrebljene, a zbog toga otpad ne bi završio u prirodi. Otpadni materijal može da se ponovo koristi na različite načine u zavisnosti od mašte i kreativnosti umetnika.

reciklaža papira, gume, tkanine i elektronskog otpada

Kao prvi primer reciklažne umetnosti navešćemo skulpture od papirne „gline“. Ova vrsta materijala nastaje reciklažom papira, a može da zameni upotrebu drugih materijala. Ovaj materijal, kao i prava glina, može da se oblikuje u svakom željenom obliku, a sami možete da ga napravite. 

Skulpture mogu da se prave i od teško reciklirajućih materijala kao što su stare automobilske gume. Takođe, kao osnova skulpture mogu da se koriste plastika, elektronika, kao i druge otpadne sirovine preko kojih bi išao završni sloj koji bi upotpunio jedno takvo delo.

Šta je eko umetnost
Skulptura od papirne gline (levo) i skulptura od guma (desno)

Odličan primer predstavlja i upotreba reciklirane tkanine u slikarstvu. Dakle, umesto da se stvaraju nove tkanine za slikarstvo, mogu da se upotrebe i npr. tkanine od stare odeće, posteljina, i slično. Takođe, reciklažni materijali mogu da se ugrade u platno lepljenjem, naknadnim bojenjem i lakiranjem.

Umetnost kao rešenje ekoloških problema

Odličan primer predstavlja Atlantski Podvodni Muzej koji se nalazi u priobalju ostrva Lanzarote (Kanarska ostrva). Radi se o muzeju koji se sastoji od preko 300 skulptura prvenstveno ljudi u prirodnoj veličini. Muzej je napravljen kao podsetnik da se svetski okeani i klima menjaju i da je potrebno poduzeti nešto pre nego što postane prekasno.

Svaka skuptura ima svoje značenje i poruku koju šalje, prventsveno o negativnom uticaju čoveka na prirodu. Zidna skulptura naglašava da su pojmovi vlasništva i teritorija irelevantni za svet prirode. Služi kao podsetnik da ne možemo odvojiti okeane, vazduh, klimu ili divlje životinje kao što to činimo sa svojom zemljom i posedom.

Šta je eko umetnost
Museo Atlantiko - skulpture doprinele povećanju biomase morskih organizama

Ove skulpture nisu tu samo da bi širile ove poruke, nego da bi se stvorili veštački grebenovi velike površiine. Zahvaljujući povećanju površine dostignuto je povećanje morske biomase za više od 200%. Ovaj predeo sada posećuju retke ajkule, jata barakuda i sardina, hobotnice, morski sunđeri, odn. različite vrste riba, školjki, rakova i mekušaca.

Takođe, pored umetničke i ekološke vrednosti, ovaj projekat donosi i ekonomsku vrednost lokalnoj zajednici. Ovo se pokazalo kao značajan izvor prihoda za turističke radnike, ronioce i vlasnike brodova.

Primer prevencije neodgovornog odlaganja otpada

Yoshi predstavlja jedinstvenu skulpturu ribe koju je načinio indijski skulptor Janardhan Rao. Ova skulptura se nalazi na plaži u Mangalonu u Indiji. Namena ove skulpture jeste u tome da šalje jasnu poruku o uticaju plastike i čoveka na morske organizme, kao i da posluži kao efikasnija kanta za otpatke. Ova skulptura sa naptisom „Nahrani me“ izaziva oduševljenje prolaznika, koji zbog jasne poruke češće bacaju otpad u kantu.

zašto je važna reciklaža?
Skulptura - Yoshi riba kao efikasnija kanta za smeće

Najlepša stvar leži u tome da su deca toliko oduševljena da sami skupljaju otpad po plaži da bi „nahranili“ ovu džinovsku ribu. Pošto pomažu da se zadovolji Yoshi-jev proždrljivi apetit za plastikom, oni takođe pomažu u smanjenju količine otpada koji bi inače završio u vodi.

UMETNOST OD ŽIVIH ORGANIZAMA

Možemo pomenuti više različitih načina primene živih organizama, prvenstveno biljaka, kao vid umetnosti. Ovo može da se odnosi kako na uređenje dvorišta i permakulturu, tako i na biljne terarijume, zelene zidove, primenu mahovina, itd. Za bavljenje ovim vidom umetnosti potrebno je znanje o primenjenim organizmima, a u nekim od narednih objava pozabavićemo se detaljnije ovom tematikom.

PREPORUKE

Pripremili smo nekoliko članaka u vezi ekološke umetnosti, uključujući terarijume, a možete ih pročitati klikom OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *