Skip to content

KAKO NAPRAVITI BILJNI TERARIJUM?

Terarijum predstavlja kopiju životne sredine, najčešće neke biljke ili životinje ili više različitih srodnih vrsta organizama. U skladu sa tim, možemo ih podeliti na biljne i životinjske. To ne znači da će u njima biti isključivo biljke ili životinje, nego se fokus uglavnom zadržava na jednoj od ove dve grupe organizama.

Terarijum nastaje kopiranjem uslova iz sredine onog organizma koji želimo da gajimo. Dakle, radi se o ograđenom prostoru uređenom elementima iz prirodne sredine (zemlja, kamenje, grančice, itd.) za držanje biljaka ili životinja (zmije, gušteri, paukovi, itd.).

Biljni terarijumi

Biljni terarijumi su baštice u staklenoj posudi i služe najčešće kao ukras. Možemo ih podeliti na otvorene i zatvorene. Uključivanjem dekoracije i kombinovanjem različitih organizama stvaramo neki vid ekološke umetnosti. Ovo delo će da krasi određenu prostoriju i da je obogaćuje kiseonikom. Takođe, predstavljaju odličan način za demonstraciju ekosistema u kojem određeni organizam živi (ekologija vrste).

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE.

Otvoreni terarijumi

Za formiranje otvorenog terarijuma najčešće su potrebni: posuda (akvarijum, tegla, boca, ukrasna kutija, itd.), sitni šljunak (mogu da posluže glinene kuglice ili ukrasni kamen), aktivni ugalj, mrežica, supstrat (nađubrena zemlja), biljke i prirodni ili veštačni ukrasi (kamenje i pesak u boji, skulpture, grančice, itd.).

Biljni terarijum
Otvoreni terarijumi

DRENAŽNI SLOJ

Korak 1: U čistu staklenu posudu se prvo dodaje sloj sitnog šljunka (sloj dubine: 1,5 – 3cm). Ovaj sloj ima ulogu u drenaži vode i zahvaljujući njemu možete da vidite da li ste preterali sa zalivanjem.

STABILIZATOR

Korak 2: Nakon šljunka sledi sloj aktivnog uglja. Njegova uloga je da usvaja višak gasova i da održava vodu svežom.

MREŽICA

Korak 3: Nakon aktivnog uglja bilo bi poželjno da se postavi mrežica sa što sitnijim rupicama. Ova mrežica predstavlja barijeru koja će sprečavati mešanje prethodnih slojeva sa supstratom. Može da posluži i mrežica za komarce.

SUPSTRAT

Korak 4: Nakon mrežice, postavlja se supstrat koji je pogodan za uzgoj odabrane vrste ili grupe biljaka (sloj dubine najmanje 2cm, u zavisnosti od veličine korena najveće odabrane biljke). Npr. sukulenti i kaktusi vole isti tip supstrata, kao i slične uslove sredine, pa bi se mogli zajedno kombinovati.

BILJKE

Korak 5: U supstrat se presađuju biljke. Važno je da odrasla biljka bude manja od posude. Terarijumi se najčešće prave sa kaktusima i sukulentima (npr. čuvarkuća), a često se koriste i afričke ljubičice, paprat i mahovina. Odabir biljnih vrsta zavisi isključivo od mašte, znanja i kreativnosti onoga ko pravi terarijum. Za lepši izgled i funkcionalnost bolje je korsiti mešavinu različitih biljaka sa sličnim zahtevima što se tiče vlage, svetlosti, nutrijenata i temperature.

UKRASI

Korak 6: Nakon presađivanja dodaju se ukrasi. Možete koristiti prirodne (grančice, kamenje, mahovina i slično) ili veštačke ukrase (klikere, ukrasni pesak, razne figurice, itd.) ili njihovu kombinaciju. Ovaj deo takođe zavisi od vaše mašte i iskustva.

ODRŽAVANJE

Korak 7: Nakon toga je potrebno obrisati staklo i držati terarijum na mestu bez direktnog sunčevog osvetljenja. Ovo je jako važno zbog brzine isparavanja vode, kao i za biljke osetljive na direktnu svetlost, poput kaktusa i sukulentI. Voda se dodaje po potrebi (najčešće na svakih 5 – 7 dana) sprejisanjem ili zalivanjem uz zidove staklene posude. 

Đubrenje supstrata se vrši u odnosu na tip supstrata, tip đubriva i vrste odabranih biljaka. Najidealnije bi bilo korišćenje folijarne prihrane ili tečnih đubriva koja se dodaju zalivanjem. Treba voditi računa da se ne pretera sa zalivanjem i đubrenjem.

Zatvoreni terarijumi

Zatvoreni terarijum može da posluži kao odličan primer kako priroda funkcioniše. U njemu se formira polu-nezavisan ekosistem koji dugo vremena može da funkcioniše bez održavanja. Za njihovu izradu najčešće se koriste velike staklene boce sa čepom.

SLOJEVI

Potrebno je formirati slojeve: šljunak, aktivni ugalj, mrežica i supstrat. U ovom slučaju ativni ugalj je neophodan. Nakon toga se dodaju biljke i ukrasi (šišarke, žirevi, grančice, suvo lišće, kora drveta, itd.). Najčešće se koriste biljke koje vole vlagu i koje su manje rastom.

biljni terarijum
Zatvoreni terarijumi

Nakon što podesite sve kao u otvorenom terarijumu, potrebno je da  ga zatvorite poklopcem i da postepeno podesite ravnotežu ekosistema. Voda se unosi sprejisanjem. Ako se para stalno zadržava na staklu, onda je potrebno otvoriti terarijum da višak vode ispari, a potom opet zatvoriti. Biljke u zatvorenoj staklenoj posudi moraju da poseduju sve što im je potrebno za život (vlažnost, nutrijente, odgovarajuću temperaturu i dovoljno svetlosti).

Karakteristike

1: Nakon zatvaranja, unutar posude se formira jedan mali eko-sistem u okviru kojeg normalno funksionišu prirodni procesi kretanja materije i energije.

2: Biljke zahvaljujući procesu fotosinteze stvaraju vlažnost i oslobađaju kiseonik koji je naophodan drugim organizmima koji se nalaze u terarijumu.

3: Deo vode koju biljka koristi će se vratiti u podlogu, a deo će ispariti. Para će se skupljati na staklu posude i nakon toga vraćati u podlogu. Ovo predstavlja simulaciju prirodnog procesa kruženja vode u prirodi.

ORGANIZMI

4: Mikroorganizmi su neizbežan i veoma važan faktor u jednom zatvorenom terarijumu. Oni troše kiseonik i stvaraju ugljen-dioksid koji je neophodan biljkama. Oni razlažu organsku materiju (grančice, opale listove i sl.) i na taj način obogaćuju podlogu mineralnim materijama

5: Možete ubaciti i duge organizme, poput mrava, crvića, različitih insekata, itd. Oni će dodatno da troše nastali kiseonik i da stvaraju ugljen-dioksid.

EKOLOŠKI BALANS

6: Aktivni ugalj i šljunak će održavati kvalitet vode i vazduha. Ovakvi uslovi će stvoriti jednu mikroklimu koja će u potpunosti odgovarati svim organizmima.

7: U jednom zatvorenom terarijumu ekosistem treba da bude perfektno izbalansiran da bi opstao decenijama, a za to je potrebno znanje i iskustvo. Kao i u prirodi, narušavanje samo jednog faktora dovodi do narušavanja ravnoteže sistema i do domino efekta izumiranja.

SRODNI ČLANCI

Slike zanimljivih terarijuma možete da pogledate klikom OVDE ili OVDE.

Kako napraviti terarijum za kaktuse i ostale sukulente? Otvorite članak klikom OVDE. Ostale srodne članke možete da otvorite OVDE.

Ukoliko Vam je potreban terarijum, možemo da preporučimo Damira. Njegovu ponudu možete da vidite na stranici Terarijum na dar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *