Skip to content

Akvaponija - Kako napraviti mali sistem?

Akvaponija predstavlja sistem za istovremeni uzgoj riba i biljaka. Tačnije, akvaponija predstavlja spoj hidroponije (uzgoj biljaka u vodi bogatoj nutrijentima) i akvakulture (uzgoj ribe). 

Pripremili smo za Vas priručnike, vodiče, e-knjige, male sisteme, eko umetničke slike… Pogledajte ponudu naših proizvoda klikom OVDE. Među proizvodima nalazi se i priručnik za akvaponiju.

Akvaponija uključuje tri grupe organizama kombinujući nauku i tehnologiju na jedan neobičan način. Prva grupa su ribe koje u vodu ispuštaju amonijak. Bakterije zatim taj amonijak razgrađuju u nitrat, odnosno jedinjenje koje je neophodno biljkama za rast. Na kraju biljke usvajaju minerale i prečišćavaju vodu za ribe.

Zasnovano na prirodnim procesima

Radi se o simulaciji prirodnih odnosa i procesa između tri različite grupe organizama u kojoj svaka od njih ima određenu korist. Na kraju korist ostvarujemo i mi korišćenjem dobijenih proizvoda (riba i biljaka). Dobijene biljke i ribe možemo koristiti za ishranu ili uzgoj ukrasnih vrsta.

Treba napomenuti da je u ovakvom jednom sistemu moguće uzgajati širok spektar, kako ukrasnih, tako i jestivih biljaka i riba. Naravno, koriste se slatkovodne vrste riba, poput šarana, koi šarana, tilapija, patuljastog soma, zlatnih ribica, itd. Od biljaka najčešće se gaje salate, jagode, paradajz i začini, ali je moguć uzgoj većine biljaka. Ovaj vid uzgoja u nekim zemljama je prihvaćen kao organski.

MEDIA BED SISTEM

Zbog upotrebe supstrata ovaj sistem se često naziva Media bed sistem, a po načinu protoka vode često se naziva i kao flood and drain ili ebb and flow sistem. Tačnije, površina za uzgoj biljaka je ispunjena glinenim kuglicama kao supstratom, a navodnjavanje se vrši poplava – drenaža efektom.

akvaponija kako napraviti mali sistem
Media bed Akvaponični sistem. Izvor: How To Aquaponic

Kako funkcioniše ovaj akvaponični sistem?

Više o načinu funkcionisanja ovog sistema možete da saznate u jednom od prethodnih članaka vezanih za akvaponiju: „Kako funkcioniše akvaponični sistem“. Takođe, preko kategorije članaka koja se nalazi na naslovnoj strani sajta, možete da izlistate sve članke koji se odnose na akvaponiju. To isto možete učiniti i klikom OVDE.

Šta nam je sve potrebno?

Za izgradnju ovog sistema potrebni su sledeći delovi:

1: Police ili nosač koji će dati stabilnost sistemu

2: Plastična posuda (ili akvarijum) zapremine 50 litara – za uzgoj riba

3: Plastična posuda zapremine 25 litara i dubine od 15 do 30 cm – za uzgoj biljaka

4: Hidroponski supstrat, tj. glinene kuglice – za razvoj bakterija i potporu biljaka

5: Pumpa za vodu protoka do 600 litara na sat sa crevom dužine do jednog metra

6: Sifon: Bell ili Afnan sifon

7: Tajmer

Kako spojiti pomenute delove?

Da bi ovaj sistem mogao da funkcioniše potrebno je da se manja posuda (za uzgoj biljaka) nalazi iznad veće posude (za uzgoj riba). To se osigurava primenom nosača ili police.

NAVODNJAVANJE

Vodena pumpa se postavlja u veću posudu, a crevom je povezana sa manjom posudom. Pod uticajem pumpe voda se šalje u deo sa biljkama.

SIFON

U manju posudu postavlja se sifon, najidealnije u ćošak. Uloga sifona se ogleda u tome što on služi da za određeno vreme zadrži vodu, a potom da je svu ispusti u veću posudu. Voda se ispušta onda kada se manja posuda napuni vodom do glavne rupe na sifonu. Tada se pokreće sifonski efekat koji će skoro potpuno isprazniti posudu. Na ovaj način voda navodnjava biljke i zadržava se dovoljno dugo da bi bakterije obavile svoj posao.

Akvaponični sistem
Izgled sistema. Izvor: Instructables

TAJMER

Pumpa za vodu se povezuje sa tajmerom koji će paliti i gasiti pumpu po tačno određenom režimu. Potrebno je podesiti tako da se pumpa gasi u trenutku kada se pokrene sifonsi efekat. Dakle, pustićete pumpu da radi i izmerićete vreme za koje će ona napuniti posudu do pojave sifonskog efekta. Nakon toga ćete znati kako da podesite tajmer.

Kako napraviti sifon?

Bell sifon je automatski sifon koji se može napraviti pomoću tri PVC cevi različitog prečnika i dužine.

I CEV

Prva cev treba da bude malo manje visine u odnosu na visinu posude za uzgoj biljaka. Ova cev je na vrhu otvorena, a sa donje strane je povezana za cevima kojim će se voda vratiti u akvarijum. Dakle, potrebno je probušiti manju posudu i fiksirati prvu cev na takav način da nema bespotrebnog curenja vode. Prečnik cevi može da iznosi do 2,5 cm.

II CEV

Preko glavne cevi postavlja se „bell” (zvono), odnosno cev koja je šira i veća od prve cevi. Ova cev je zatvorena sa gornje strane, a sa donje strane poseduje horizontalno izbušene rupice, na visini od 1,5 cm, kroz koje voda prolazi do prve cevi. Ove rupice omogćavaju formiranje stalno vlažne zone, odnosno zone pri dnu od 1,5 cm koja će uvek biti ispunjena vodom. Rupica prečnika od 1 cm se buši na visini od 5 cm od dna i ima ulogu da uvlačenjem vazduha zaustavi sifonski efekat. Prečnik druge cevi može da iznosi do 7,5 cm.

akvaponija Sifon
Bell sifon - automatski sifon
III CEV

Treći deo sifona je „media guard” odnosno treća PVC cev koja se postavlja preko bell cevi. Ova cev ima rupice po celoj površini koje su manje od prečnika medijuma. Uloga ove cevi se ogleda u sprečavanju prolaska medijuma kroz sifon. Prečnik treće cevi može da iznosi do 10cm. U principu, samo prve dve cevi su dovoljne za pokretanje sifonskog efekta.

EBB & FLOW SIFON

Umesto bell sifona, postoje i gotova rešenja koja se primarno koriste u hidroponici, ali se mogu primeniti i u akvaponiji. Radi se o ebb and flow sifonu koji možete poručiti klikom OVDE.

Kako sve ovaj sistem može da izgleda?

Ukoliko posedujete akvarijum, onda po istom principu možete da napravite akvaponični sistem. Sve komponente možete mešati na različite načine i sve zavisi isključivo od vaše mašte. Po istom principu funkcioniše flood and drain hidroponski sistem, samo se umesto ribe koriste hidroponska đubriva.

Korisni linkovi i reference

Detaljniji prikaz ovog sistema kroz postupak pravljenja korak po korak možete pogledati OVDE.

Video prikaz konstrukcije sličnog sistema možete pogledati klikom OVDE. Takođe, klikom na slike otvaraju se linkovi ka člancima iz koji su slike preuzete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *